Don't Forget To Join US Our Community
×
bloggerWidget

Sunday, 30 April 2017

STICKY POST: BERITA BAIK BUAT PELANGGAN SHAKLEE DI SARAWAK. READY STOCK AVAILABLE UNTUK C.O.D

Pengedar Shaklee Kuching


Untuk order dan sebarang pertanyaan...

Hubungi saya segera:

Your Shaklee Independent Distributor
Salmiah Othman
 SMS | Call : 019-8769412
 Shaklee ID : 949800
 Email : salmiah80@gmail.com

Saya selalu berkongsi mengenai kebaikan supplemen Shaklee di Fan Page Mamaanisshop danFacebook saya juga, kalau sudi add la saya :)

Sunday, 23 April 2017

Kencing Manis @ GDM Ketika Hamil : Risiko Ke Atas Ibu Dan Bayi

Kencing Manis semasa hamil..kalau boleh memang nak dielakkan..Mesti rasa pelik kan..sebab sebelum hamil..si ibu tidak pernah ada kencing manis pun..tapi disahkan ada kencing manis @ diabetis semasa hamil..Diabetes ini dikenali sebagai Gestational Diabetes Melitus (GDM)...terjadi disebabkan oleh paras gula dalam darah melebihi paras normal..


Masalah kencing manis @ GDM ini boleh memberi risiko terhadap ibu hamil dan juga bayi dalam kandungan...Sebab tu doktor sangat mengambil berat dan memantau ibu hamil yang mengalami masalah kencing manis @ GDM ini...

Semasa kehamilan..badan akan menghasilkan lebih insulin untuk memenuhi keperluan bayi...terutamanya mulai pertengahan kehamilan dan seterusnya...Jika badan si ibu tidak boleh menyediakan insulin tambahan ini..ibu akan mempunyai terlalu banyak gula dalam darah..lantas mengakibatkan si ibu menghidap Diabetes Gestasi ini..

Pada kebiasaannya...keadaan Gestasi Diabetes terjadi pada pertengahan ataupun pada lewat usia kandungan..dan selalunya akan hilang dengan sendiri selepas bayi dilahirkan, berbeza dengan jenis diabetes lain yang merupakan penyakit seumur hidup...

Apakah risiko-risiko seseorang itu menghidapi Diabetes ketika hamil?

Ibu hamil berisiko tinggi menghidapi Diabetes ketika mengandung..jika mempunyai salah satu daripada faktor-faktor yang tertera di bawah...

1) Indeks Jisim Badan (BMI) adalah 30 ataupun lebih
2) Sejarah kelahiran bayi besar, melebihi 4 kg ataupun lebih
3) Sejarah kandungan yang mempunyai Diabetes ketika mengandung
4) Ibu bapa, adik-beradik yang juga mempunyai Diabetes

Bagaimana untuk mengetahui si ibu mempunyai kencing manis semasa kehamilan?

Jika anda mempunyai salah satu faktor seperti yang tertera...anda akan menjalani ujian toleransi glukosa (GTT) ketika mengandung. Ini adalah sejenis ujian mudah yang dijalankan pada awal peringkat kandungan dan akan diulang pada usia kandungan 24 hingga 28 minggu.

Ujian toleransi glukosa GTT memerlukan anda untuk berpuasa semalaman iaitu tidak makan atau minum, kecuali air kosong/ air mineral sahaja.

Pada awal pagi nya, sebelum anda menikmati sarapan, ujian darah akan dijalankan terlebih dahulu. Kemudian anda akan diminta untuk menghabiskan larutan gula yang berperisa Oren atau Cola.

Kemudian, ujian darah akan diulang sekali lagi selepas 2 jam anda menikmati larutan gula ini. Mudah bukan?

Jika anda menghidapi kencing manis pada kandungan sebelumnya, anda akan diminta membuat ujian toleransi glukosa GTT ini pada lebih awal kandungan untuk pengesanan awal Diabetes ketika mengandung, justeru dapat mengawal atur paras gula di dalam darah. Kawal atur gula di dalam darah pada peringkat awal mengandung adalah teramat penting dalam tempoh pembentukan organ-organ penting bayi anda pada ketika ini dan mengurangkan komplikasi Diabetes pada bayi dan juga ibu.

Jika keputusan ujian toleransi glukosa GTT normal, ujian ini perlu diulang pada usia kandungan 24 hingga 28 minggu kandungan.

Risiko Kencing Manis Kepada Ibu Hamil...

1) Mudah mendapat jangkitan pada faraj
2) Berisiko menghidap diabetes untuk sepanjang hidupnya
3) Luka bersalin akan lambat sembuh jika menghidap kencing manis
4) Berisiko bersalin secara pembedahan atau cesarean kerana saiz bayi yang terlebih besar
5) Tekanan Darah Tinggi...GDM boleh meningkatkan risiko tekanan darah tinggi semasa hamil.

Risiko Kencing Manis Kepada Bayi Dalam Kandungan

1) Risiko bayi meninggal semasa dalam kandungan
2) Kelahiran bayi secara pre-mature atau pra-matang
3) Apabila bayi menjadi terlalu besar, akan mengalami kesukaran semasa bersalin
4) Berisiko tinggi untuk menjadi obesiti dan menghidap kencing manis
5) Masalah kesihatan selepas bersalin seperti hipoglisemia (gula rendah) dan juandice atau demam kuning
6) Kecacatan kelahiran adalah lebih tinggi dalam kehamilan diabetes berbanding dengan kehamilan biasa

Tanda Atau Simptom Kencing Manis Semasa Hamil

1) Ibu hamil akan terasa cepat penat dan keletihan
2) Sering membuang air kecil secara sedikit
3) Luka dan lebam di badan yang lambat untuk sembuh
4) Dahaga yang melampau
5) Rasa keinginan yang tinggi untuk memakan makanan yang manis
6) Penglihatan yang kabur

Jika ibu hamil disahkan menghidapnya..jangan bimbang...Masih ada cara untuk mengawalnya...

Antara perkara yang boleh membantu untuk mengawal dan mengelak GDM semasa hamil ialah

1) Jaga Nutrisi Pemakanan 

Sebelum ini kita tahu bahawa “Kita adalah apa yang kita makan”. Bagi ibu hamil, ia lebih lagi: “Bayi kita makan apa yang kita makan”. Jadi ambil kira apa yang baik untuk kita dan juga bayi bagi mengelakkan paras glukosa yang tinggi dalam darah secara berlebihan. Pengambilan suplemen vitamin untuk ibu hamil dan GDM turut boleh membantu mengatasi masalah ini.

2) Selalu Bersenam 

Senaman atau beraktiviti aktif secara sihat mampu merangsang tubuh untuk memanfaatkan lebih glukos. Lebih baik berbanding aktiviti pasif yang memaksa tubuh bekerja keras menghasilkan insulin untuk mengekalkan paras glukosa normal. Kesan sampingan kawalan glukosa ini turut membantu mengawal berat badan berlebihan ketika hamil, tidur atau rehat yang lebih berkualiti dan memperbaiki perubahan mood.

3) Kaedah Perubatan/Suntikan Insulin 

Mungkin setelah penjagaan pemakanan dan amali senaman, kita terpaksa memerlukan lebih kawalan paras glukosa dalam darah. Preskripsi insulin atau kaedah perubatan lain mungkin juga boleh membantu. Oleh itu, nasihat dan pantauan daripada doktor adalah amat diperlukan.

4) Mengambil supplemen yang boleh membantu mengawal tahap gula dalam darah

Shaklee mempunyai produk yang dapat mengawal tahap gula dalam darah dan ianya selamat diambil oleh ibu hamil kerana sifatnya yang semulajadi dan tiada dadah atau ubat terlarang.

Bagaimana Suplemen Shaklee membantu Ibu Hamil Yang Menghidapi Kencing Manis Semasa Hamil



1) Esp

kandungan Glisemik Indeks yang rendah boleh menggantikan karbohidrat dalam diet seharian dan akan memecahkan makanan lebih perlahan dan mengawal peningkatan kadar gula di dalam darah. Protein soya adalah antara karbohidrat yang baik untuk menghidap kencing manis ketika hamil.

2) B Complex 

Untuk metabolisme gula dan pembebasan tenaga kepada sel badan. Menukarkan glukosa berlebihan di dalam darah kepada tenaga.

3) Vitalea 

Kandungan zinc dalam vitalea berfungsi menurunkan paras glukosa dalam darah dan bantu pembentukan insulin yang baru. Mengandungi Chromium untuk mengekalkan tahap normal glukosa dalam darah dengan meningkatkan penggunaan insulin oleh badan.

4) Ostematrix 

Kekurangan magnesium semasa hamil adalah salah satu punca terkena kencing manis. Sumber kalsium, magnesium dan vitamin D yang dapat mengaktifkan pankreas untuk mengatasi masalah kencing manis. Magnesium meningkatkan kadar rembesan insulin dan mengurangkan rintangan insulin.

5) Vitamin C 

Memperbaiki kadar toleransi glukosa di dalam darah serta kadar vitamin C yang tinggi dalam salur darah akan merendahkan kadar sorbitol yang merupakan sejenis glukosa berbahaya jika terkumpul banyak...

Testimoni Set Kencing Manis @ GDM Shaklee




Jikalau ibu-ibu menghidap kencing manis semasa hamil..silalah ambil langkah-langkah untuk mengawalnya...Kerana kencing manis semasa hamil ini boleh memberi risiko dan membahayakan keadaan ibu dan bayi..

Boleh dapatkan suplemen shaklee semasa hamil untuk mencegah dan mengelak daripada kencing manis semasa hamil...




Untuk order dan sebarang pertanyaan...

Hubungi saya segera:
Your Shaklee Independent Distributor

Salmiah Othman
♥ SMS | Call : 019-8769412
♥ Shaklee ID : 949800
♥ FB Page : http://www.facebook.com/Mamaanisshop
♥ Email : salmiah80@gmail.com

Saya selalu berkongsi mengenai kebaikan supplemen Shaklee di Fan Page Mamaanisshop danFacebook saya juga, kalau sudi add la saya :)

Saturday, 22 April 2017

Tips Hilangkan Parut Jerawat Dengan Cepat Dan Selamat

Jerawat dah hilang..tapi parut jerawat masih ada di wajah..Pernah tak rasa rimas dan  rasa nak cepat-cepat je hilangkan kesan parut jerawat yang susah nak hilang tue? Siap tempek bedak tebal-tebal kat muka bagi kesan parut tak nampak..guna produk yang bermacam-macam jenis sampai ada yang jadi lebih teruk..

Parut jerawat juga buat seseorang kurang keyakinan diri..semua impikan kulit yg gebu..halus mulus kan? Pada entry kali ini saya akan kongsikan beberapa tips untuk hilangkan kesan parut jerawat dengan cepat dan selamat..



Sebelum tu kita lihat dulu..

Bagaimana Parut Jerawat Terjadi?

1) Setelah jerawat sembuh, ia akan meninggalkan kesan kemerahan atau kesan parut hitam

2) Ini sebenarnya bukan parut jerawat..tetapi kesan daripada radang jerawat

3) Jika tiada jerawat baru yang tumbuh, kulit akan sembuh dengan sendirinya

4) Jerawat yang dipicit akan meninggalkan parut di muka, sama ada kemerahan, kehitaman atau kesan berlubang

5) Kesan akibat jerawat lebih dari setahun akan menjadi parut kehitaman dan membuatkan muka menjadi gelap dan kurang menarik

Kenapa Parut Jerawat Lambat Hilang?

1) Sel kulit tidak sihat - memerlukan masa yang lebih lama untuk gantikan sel rosak dengan sel yang baru

2) Penggunaan krim parut tidak membantu jika sel dalaman tidak sihat

3) Sel perlu dirawat dari dalam

4) Protein ialah makanan sel

5) Tips: Ambil protein mencukupi untuk membina sel baru yang lebih sihat

Ok..seterusnya saya akan kongsikan beberapa tips..petua atau cara untuk hilangkan parut jerawat dengan cepat dan selamat...

Ada beberapa tips kat sini..cara untuk hilangkan parut jerawat dengan lebih natural...Paling penting ianya selamat...Tiada risiko muka berubah jadi lebih teruk kerana bahan kimia yang merbahaya..

Jom kita tengok jika ada cara hilangkan parut jerawat di muka yang sesuai dengan hati anda..

1) Scrub

Salah satu cara...boleh scrub muka. Boleh gunakan bahan-bahan yang natural. Macam lemon, gula dan tomato. Nak scrub kena tunggu jerawat reda, selepas gunung berapi meletop. Lakukan secara konsisten, mungkin jika baru buat seminggu hasilnya masih belum ada. Konsisten buat, inshaAllah akan nampak kesannya.

2) Madu

Campurkan madu ke dalam bedak sejuk. Dan tepekkanlah di muka anda. Buat dengan kerap, sekurang-kurangnya 2 kali sehari.

3) Kayu Manis

Hah ini pun bagus..tumbuk kayu manis, sampai jadi serbuk. Lepas tu letakkan sedikit air. Jadikan 'paste' dan letakkanlah di bekas jerawat. Lakukan secara kerap. Atau boleh gantikan air dengan madu. Caranya masih sama, tampalkanlah pada bekas jerawat.

4) Timun

Selain baik untuk hilangkan mata 'panda' a.k.a dark circles, timun juga baik hilangkan parut jerawat di muka..Kisar timun, tapiskan air. Dan tepekkanlah hampas timun pada muka. Biarkan setengah jam. Muka akan rasa lebih 'fresh' dan tegang. Jika buat selalu, parut di muka akan pudar..

5) Daun Senduduk

Nie kalau rumah anda ada daun senduduk. Boleh guna beberapa helai, campurkan cekur dan segenggam beras. Guna batu giling (kalau ada) atau tumbukkan sampai lumat. Dan siap letakkan di muka yang ada parut. Lebihan boleh simpan dalam peti ais untuk ulang guna. Jangan buang, membazir.

Atau boleh cuba cara hilangkan parut hitam di muka dengan cara yang lebih senang..cepat..selamat dan paling penting berkesan...

Macam adik kat dalam video nie..Dah tujuh tahun muka dihuni parut jerawat yang hitam..siap jerawat sana sini. Dan akhirnya..sekarang kulit jadi gebu..

Kita tengok apa yg dia buat..jom play video kat bawah nie..



Haa..dah tengok..best kan tengok perubahan adik nie..dari muka penuh berjerawat akibat mengambil produk yang salah...

Akhirnya selepas mengamalkan Suplemen Shaklee iaitu Set Kecantikan Shaklee baru lah jerawat semakin berkurangan...Parut semakin hilang...kini wajahnya sangat licin..putih dan gebu...


Anda boleh bandingkan muka beliau sekarang dan dahulu. Sekarang flawless kan! Kalau Puan Farizan tak konsisten amalkan set kecantikan shaklee... mesti mukanya masih berparut sampai sekarang...

Supplemen Shaklee yg dapat membantu untuk Hilangkan Parut Jerawat...

1) Vitamin E

Vitamin E memang terkenal sebagai komponen yang boleh membantu untuk masalah parut jerawat. Selain itu, boleh membantu menyembuhkan luka dengan cepat dan membaiki tesktur kulit. Disamping, vitamin E boleh melancarkan peredaran darah..

Vita-E Complex ini juga bantu memelihara sel-sel yang terdedah kepada radikal bebas agar tidak rosak. Untuk pengetahuan anda, Vita-E Complex ni 100% semulajadi tanpa pewarna, pengawet dan perasa tiruan.

2) Vita C Plus

Vitamin C membantu pembentukan kolagen. Menjadikan kulit lebih anjal, cerah dan halus. Disamping, SR Vita-C Plus bantu memudarkan parut jerawat dan mencerahkannya.

3) Esp Shaklee

ESP membantu dalam memudarkan parut jerawat. Protein sangat penting untuk mereka yang inginkan kulit yang cantik, gebu, tona kulit yang sekata, kulit tidak berminyak, kulit tidak berjerawat.

Protein yang lengkap dan baik akan bantu membaiki dan membina sel-sel tubuh yang sihat dan cantik. Ini kerana, sel yang sihat akan lebih mudah untuk menyerap vitamin dan juga nutrient berbanding sel yang tidak sihat.

4) Shaklee Collagen Powder 

Collagen Powder akan memberikan kelembapan pada kulit, maka kulit tidak lagi kering. Kulit yang bermasalah akan cepat sembuh dan juga bantu mengurangkan parut jerawat dan juga memudarkan parut yang lain.

Di samping membantu menghilangkan tanda penuaan. Tiada lagi masalah kulit kendur atau kedut.

Antara Testimoni mereka yang mengambil Set Kecantikan Shaklee Untuk Hilangkan Jerawat Dan Juga Parut Jerawat







Bagi anda yang malas nak makan supplemen banyak-banyak..ada satu lagi supplemen yang tinggi antioksidan untuk hilangkan bekas jerawat iaitu Vivix..

Vivix kaya dengan Resveratrol yang sangat berkuasa untuk baiki sel sehingga ke peringkat DNA lagi...

Saya share testimoni kat sini..



Bila kulit makin cantik...keyakinan diri pun bertambah..betul tak ?? Apa yang penting...disiplin ambil suplemen.. jangan harap selepas sehari dua cuba..dah nampak kesan yang ketara...perlu konsisten dan ikut jadual makan yang diberikan...

Kalau ada yang alami masalah jerawat dan parut jerawat degil..boleh cuba Set Kecantikan Shaklee..pastinya Selamat..Berkesan Dan Semuladi...

Hubungi saya sekarang untuk order :)




Your Shaklee Independent Distributor

Salmiah Othman
 SMS | Call : 019-8769412
 Shaklee ID : 949800
 Email : salmiah80@gmail.com

Saya selalu berkongsi mengenai kebaikan supplemen Shaklee di Fan Page Mamaanisshop danFacebook saya juga, kalau sudi add la saya :)





Thursday, 20 April 2017

Apa Itu Vertigo : Gejala, Punca Dan Cara Merawatnya

" Pernah tak korang rasa badan berputar2 atau melayang?"
haa..itu adalah salah satu gejala Vertigo...

Apa itu Vertigo?

Pernah dengar apa itu vertigo..?? Mesti ramai yg tak pernah tahu apa itu vertigo..hari nie saya cuba berikan sedikit maklumat tentang vertigo..supaya anda nampak vertigo nie jenis penyakit yg macam mana...apa punca terjadinya vertigo dan cara merawatnya..

Bayangkan bilik kita berpusing-pusing dan bergerak ketika kita tengah duduk? Mesti pening kan? Macam tu lah rasa Vertigo...
Bila kena Vertigo..badan rasa melayang-layang...pening..mabuk dan boleh muntah-muntah..Satu kerja pun tak boleh buat...Kalah rasa sakit migrain..


Gejala Vertigo

Vertigo sering dicetuskan oleh perubahan dalam kedudukan kepala anda...
Orang yang mempunyai vertigo biasanya menggambarkan keadaan seperti..

1) Berputar
2) Senget
3) Bergoyang
4) Tidak seimbang
5) Ditarik ke satu arah

Gejala-gejala lain yang mungkin mengiringi vertigo termasuklah :

1) Rasa loya
2) Pergerakan mata yang tidak normal
3) Sakit kepala
4) Berpeluh
5) Telinga berdesing atau kehilangan pendengaran

Gejala ini boleh bertahan selama beberapa minit kepada beberapa jam atau lebih dan boleh datang dan pergi...

Punca Berlakunya Vertigo?

1) Masalah Telinga - radangan, jangkitan atau mendapan serta pembentukan kalsium(otolith) di saluran semisirkular yang boleh menyebakan masalah dalam sistem vestibular. Sistem Vestibular ini meliputi telinga dan sistem saraf yang mengawal keseimbangan.

2) Ada 3 jenis VERTIGO yang disebabkan oleh masalah telinga iaitu 'Benign Paroxysmal Postional Vertigo'aka BPPV, penyakit meniere seperti telinga berdegung, perasaan rasa macam berputar-putar dan radang urat saraf vestibular.

3) BPPV  disebabkan oleh pembentukan kalsium dalam telinga yang dipanggil otolith yang termendap dibahagian yang tidak sepatutnya disaluran semisirkular.

4) Penyakit Meniere adalah keadaan yang menyebabkan berlaku berulang kali tiga gejala vertigo, kehilangan pendengaran dan bunyi dalam telinga (tinnitus).

5) Radang urat saraf vestibular disebabkan oleh virus yang boleh mengakibatkan kebengkakan atau keradangan sekeliling saraf.

6) Vertigo yang berlaku boleh berlanjutan beberapa minit ke beberapa jam. Ia kemungkinan disebabkan oleh pembentukan cecair dalam koklea telinga.

7) Malah mereka yang diserang Vertigo yang teruk boleh mengakibatkan loya, muntah dan kesukaran berjalan atau berdiri sehinggakan boleh mengalami kurang pendengaran pada sebelah telinga.

Kalau anda alami gejala-gejala seperti di atas..jangan tunggu lagi..segera dapatkan rawatan dan pengesahan dari doktor pakar ENT iaitu pakar telinga, hidung dan tekak..

Rawatan untuk Vertigo

Ada beberapa rawatan yang dapat mencegah Vertigo:

1) Meletakkan kepala lebih tinggi dari badan ketika sedang duduk atau berbaring. Elak menunduk atau posisi kepala dan badan sejajar

2) Menggerakkan kepala secara perlahan, sebaiknya sebelum berdiri dari tempat tidur seeloknya duduk terlebih dahulu supaya pergerakan yang dilakukan oleh badan tidak terlalu drastik.

3) Pengambilan ubat-ubatan atas nasihat doktor seperti betasere..stemetil dan stugeron..

4) Terapi fizikal seperti senaman yoga, tai chi, senaman dengan pergerakan kepala yang mudah. Ia juga bergantung kepada kemampuan fizikal individu.

5) Pengambilan nutrisi yang cukup untuk kesihatan yang optimum.

Bagi yang ingin mencuba rawatan alternatif untuk pulihkan vertigo..boleh cuba mengambil vivix shaklee...


Penemuan saintifik yang hebat dari Shaklee dengan ramuan semulajadi yang mengandungi antioksidan yang teramat tinggi dan lebih kukuh.

1) Menggalakkan pembentukan baru Mitochondria yang sangat penting untuk pemulihan sistem saraf akibat Vertigo. Apabila mitochondria (penjana tenaga) didalam sel menurun fungsi sel turut menurun.

2) Vivix juga meningkatkan fungsi imun badan untuk melawan jangkitan virus dan bakteria, membantu pengaliran darah yang lancar untuk sistem saraf yang sihat, merendahkan tekanan darah, merendahkan kolestrol, memberi perlindungan terhadap penyakit kardiovaskular, jantung termasuk strok.

3) Melambatkan pembentukan protein AGE (advanced glycation end product) yang boleh mengganggu keutuhan sel.

Selain itu..anda boleh ambil Bcomplex..Vitamin C..Vitamin E dan Ostematrix...

Bcompleks mengandungi Vitamin B sangat penting untuk peredaran/perjalanan darah ke seluruh badan terutamanya ke kepala.

Vitamin C membantu menguatkan kapilari darah dan perbaiki saluran darah.
Vitamin E sangat bagus untuk lancarkan peredaran darah.

Ostematrix membantu melegakan dan me’relaks’ kan saraf kita dan juga peredaran darah lebih lancar (terutamanyanya untuk denyutan jantung)...

Apa kata kita tengok beberapa testimoni pesakit yang telah bebas daripada vertigo setelah pengambilan Vivix...







Setiap penyakit ada penawarnya..cegah sebelum parah..inshaAllah..

Hubungi saya untuk order Suplemen Shaklee hari ini...




Your Shaklee Independent Distributor

Salmiah Othman
♥ SMS | Call : 019-8769412
♥ Shaklee ID : 949800
♥ FB Page : http://www.facebook.com/Mamaanisshop
♥ Email : salmiah80@gmail.com

Saya selalu berkongsi mengenai kebaikan supplemen Shaklee di  
Fan Page Mamaanisshop dan Facebook saya :)

Wednesday, 19 April 2017

Kenali Petanda Awal Autisme Pada Kanak-Kanak

Autisme atau nama sainsnya ATTENTION DEFICIT HYPERACTIVITY DISORDER..sedikit perkongsian pada entry kali ini tentang autisme pada kanak-kanak..apa petanda awal yang perlu dikenalpasti oleh ibu bapa.. Semoga bermanfaat buat semua..


Autisme adalah sejenis Gangguan hyperaktif & Kurang Tumpuan yg merujuk kepada kecelaruan perkembangan yang berlaku ketika zaman kanak-kanak yang mempunyai ciri-ciri seperti kurang tumpuan & keadaan hyperaktif, impulsiviti yang lebih kerap & teruk berbanding dengan keadaan yang biasa diperhatikan pada individu di peringkat perkembangan normal..

Kenali Petanda Awal Autisme dan Kesannya Kepada Tumbesaran Anak-Anak…

1) Kesukaran berinteraksi merupakan antara tanda UTAMA dalam autisme. Ibu bapa biasanya akan menyedari masalah autisme di dalam diri anak mereka melalui gejala ini. Seawal bayi lagi, anak-anak yang mempunyai masalah autisme tidak memberi respon atau fokus kepada sesuatu benda dalam jangka masa yang lama.

2) Mereka gagal memberi respons apabila namanya dipanggil atau ditanyakan soalan walaupun ianya mudah. Ini disebabkan mereka gagal untuk menafsir maklumat yang diterima dan tidak tahu bagaimana untuk membalasnya secara lisan. Mereka kelihatan sama seperti anak-anak yang normal namun sebenarnya mempunyai kekurangan dalam komunikasi sosial.

3) Apabila mereka mempunyai kekurangan dalam komunikasi sosial...bermain dalam kumpulan adalah aktiviti yang paling tidak disukai mereka...Mereka lebih suka berada di dalam ‘dunia’ mereka sendiri dan kadangkala ketawa dan mencederakan diri sendiri tanpa sebab. Apabila ditegur untuk berhenti, mereka akan bertindak agresif kerana tidak sukakan sebarang perubahan tingkahlaku dengan segera.

4) Mereka tidak sukakan perubahan samada drastik atau tidak terutama yang akan mengubah emosi mereka ketika itu...Perbuatan menggunakan tandas atau pergi ke sekolah adalah perkara yang sukar bagi mereka. Rata-rata anak yang menghidapi autisme masih menggunakan pampers di usia 5-6 tahun disebabkan mereka gagal untuk ke tandas dengan sendirinya. (tidak kesemuanya begitu)

5) Uniknya pula..ada sebahagian mereka yang  kurang sensitif kepada rasa sakit namun mereka lebih sensitif kepada bunyi..sentuhan serta sensori (deria rasa)...Sifat sensitiviti mereka yang kuat ini merupakan jawapan mengapa mereka yang tidak mahu dirangkul atau dipeluk...  


Anak-anak autisme ini adalah anak-anak istimewa yg perlu diberikan perhatian lebih lagi daripada kanak-kanak biasa untuk mengelakkan perkara yg tidak diingini berlaku. Setiap orang tidak kiralah normal atau tidak pasti memiliki kebolehan & keistimewaan tersendiri.

Begitu juga dengan anak-anak Autism ini, mereka haruslah diberi peluang untuk mengenal pasti potensi dan kebolehan istimewa yg terdapat di dalam diri mereka. Kerana, ada kajian mendapati, otak kanak-kanak Autism lebih tajam daripada otak kanak-kanak biasa. Jadi, jangan sesekali di pinggirkan atau diketepikan hanya kerana kekurangan mereka yg sedikit itu.

Bagaimana mengesan Austime di peringkat awal.

1) Lakukan pemerhatian terhadap proses perkembangan anak anda seawal bayi. Autisme menyebabkan perkembangan yang lewat jadi perhatikan tumbesaran mereka. Namun perkembangan yang lewat pada sesetengah kanak-kanak adakalanya bukan disebabkan Autisme.

2) Sesetengah kanak-kanak melalui perkembangan yang lewat namun jika ianya terlalu jauh dari sasaran sepatutnya, jangan melengahkan masa. Bawa anak anda berjumpa dengan pakar secepat mungkin. Contohnya jika anak anda masih belum berjalan atau bercakap pada usia dua tahun ke atas.

3) Kanak-kanak mempunyai emosi seperti orang dewasa namun adakalanya mereka tidak tahu untuk menjelaskan perasaan sebenar mereka. Perhatikan cara anak anda bertindak dan respon kepada sesuatu. Jika mereka terlalu aktif yang luar biasa sehingga mencederakan diri, anak anda mungkin menghidap autisme.

Rawatan

Tiada rawatan khusus untuk memulihkan penyakit ini tetapi terdapat beberapa kaedah terapi yang boleh dilakukan bagi mengesan potensi dan meningkatkan keupayaan anak-anak istimewa ini.

1) Terapi Carakerja

Mengajar kemahiran yang membantu individu hidup berdikari sebanyak yang mungkin termasuk berpakaian, makan, mandi dan bersosial.

2) Terapi Integrasi Deria

Membantu individu dengan maklumat deria seperti penglihatan, bunyi, dan bau bagi membantu kanak-kanak yang terganggu dengan bunyi-bunyi atau tidak suka disentuh.

3) Terapi Pertuturan

Membantu meningkatkan kemahiran komunikasi individu. Sesetengah individu dapat mempelajari kemahiran komunikasi lisan dan sesetengahnya menggunakan gerak isyarat atau papan gambar.

Antara makanan tambahan Shaklee yang membantu anak-anak Autisme ini ialah


1) Gla Complex

Dibukti secara klinikal bahawa GLA minyak ikan memperbaiki keadaan kanak-kanak berautisma, sukar memberi tumpuan untuk belajar dan hiperaktif.

2) Omega Guard

Kandungan DHA yang tinggi di dalam OmegaGuard membantu meningkatkan keupayaan ingatan dan pembelajaran, memelihara penglihatan dan pendengaran serta meningkatkan sistem imun kerana kanak-kanak Autism lebih terdedah kepada penyakit.

3) Mealshakes

Membantu tumbesaran kerana mengandungi asid folik, biotin, kaya dengan kalsium dan magnesium yang diperlukan untuk membina tulang dan sel-sel untuk proses membesar dengan sihat dan cergas. Meal Shakes juga mampu meningkatkan selera bagi kanak-kanak yang terlalu cerewet dalam pemilihan makanan...

Testimoni seorang ibu yg punyai anak autisme memberi anaknya Mealshakes & Vitalea kids shaklee..


Testimoni Esp & Omega Guard Shaklee untuk anak autisme. .


InshaAllah...selagi kita berusaha...Allah akan tunjukkan jalannya...Semoga bermanfaat buat semua...terutamanya ibu bapa yang berhadapan dengan anak-anak autisme...

Hubungi saya untuk order suplemen shaklee anda sekarang !!




Your Shaklee Independent Distributor

Salmiah Othman
 SMS | Call : 019-8769412
 Shaklee ID : 949800
 Email : salmiah80@gmail.com

Saya selalu berkongsi mengenai kebaikan supplemen Shaklee di Fan Page Mamaanisshop danFacebook saya juga, kalau sudi add la saya :)

Tuesday, 18 April 2017

Masalah Period Atau Kitaran Haid Tidak Teratur : Kenal Pasti Punca Dan Kesannya Keatas Seorang Wanita

Salah satu masalah yang selalu dihadapi oleh kaum wanita ialah masalah period atau kitaran haid yang tak stabil atau tidak teratur...PENTING ye untuk kaum wanita mengetahui tentang masalah ini...Masalah period ataupun kitar haid yang tidak stabil umumnya bersangkut paut dengan penghasilan hormon dalam badan...

Jika masalah ini berterusan boleh menyebabkan kesan dan masalah kronik yang lain...Haid yang tak teratur boleh memberi banyak kesan kepada kehidupan seorang wanita terutamanya bagi wanita berkahwin yang cuba nak dapatkan anak….
Jadi..Jangan pandang remeh masalah ini...




Mengenalpasti punca haid tak teratur dan pilihan cara rawatan yang tepat boleh membantu mengatasi masalah haid tak datang daripada terus berpanjangan...

Punca Haid tidak teratur

Dalam banyak kes..haid yang tidak teratur adalah berkaitan dengan keadaan yang dipanggil anovulation atau tidak bertelur dan ia selalunya berkait dengan ketidakseimbangan hormon...

Haid tidak teratur di kalangan gadis belasan tahun sangat kerap terjadi. Selalunya disebabkan tahap hormon yang tidak stabil...Biasanya ia akan beransur pulih secara semulajadi walaupun mungkin memakan masa bertahun-tahun.

1) Senaman atau berdiet keterlaluan.

Terlalu banyak bersenam boleh menyebabkan haid menjadi tidak teratur atau ia berhenti terus. Ini kerap berlaku pada ahli sukan yang berbadan kurus dan tidak berlemak. Kehilangan berat badan yang keterlaluan dari diet yang melampau boleh memberi kesan yang sama.

2) Tekanan

Tekanan perasaan yang kronik atau kebimbangan luar biasa tentang masalah tertentu boleh menyebabkan hormon anda tidak stabil seterusnya kitaran haid yang tidak teratur.

3) Tekanan fizikal

Sekiranya anda baru pulih dari penyakit yang berat atau mengalami pembedahan...kitaran haid anda mungkin terjejas tetapi ia tidak memakan masa yang lama.

4) Kaedah merancang keluarga berhormon

Seperti Pil Perancang.. Implanon atau Depo-provera boleh membuat tempoh haid anda menjadi singkat, berlaku sekali sekala atau tiada langsung untuk berbulan-bulan lamanya. Intrauterine Contraceptive Device (IUD) atau alat dalam rahim juga boleh menyebabkan haid tidak teratur...

5) Polycystic Ovarian Syndrome (PCOS).

Sindrom ovari Polisistik iaitu satu masalah perubatan yang menyebabkan sista kecil pada ovari dan mengganggu ovulasi anda. Wanita dengan PCOS biasanya mempunyai sejarah haid yang tidak teratur selama bertahun-tahun. Selain dari sukar hamil disebabkan tidak bertelur, PCOS boleh meningkatkan risiko penyakit kencing manis dan jantung.

6) Masalah ketumbuhan dalam rahim.

Fibroid rahim, polip dan endometriosis kerap dikaitkan dengan haid tidak teratur.

7) Masalah Perubatan

Gangguan tiroid boleh menyebabkan haid yang tidak teratur jika tahap darah hormon tiroid terlalu rendah atau terlalu tinggi. Keadaan kesihatan lain yang boleh menyebabkan kitaran yang tidak teratur termasuk penyakit buah pinggang, penyakit kencing manis dan masalah prolaktinemia..

8) Menyusu badan

Mereka yang menyusukan badan kerap mengalami haid yang tidak teratur tetapi haid anda akan pulih dengan sendiri sekiranya anda berhenti menyusu...

Kesan Haid Tidak Teratur

Haid tak teratur boleh memberikan kesan yang tak baik kepada sistem tubuh badan normal seorang wanita... Apatah lagi untuk jangka panjang mesti akan memberikan kesan kepada kesihatan....Tak mustahil juga boleh mengganggu hubungan suami isteri. Antara akibat daripada period tak stabil ialah :



1) Kemandulan

Period tak stabil boleh jadi tanda adalah masalah yang serius. Rawatan yang lambat boleh memburukkan lagi keadaan dan merosakkan sistem peranakan dan rahim wanita. Contohnya masalah cyst kronik pada saluran tiub fallopio boleh menyebabkan tiub terpaksa dibuang.

2) Ketidaksuburan dan susah hamil

Impian setiap wanita dan pasangan yang dah berkahwin adalah ingin mendapatkan anak sebagai zuriat sendiri. Tapi masalah period boleh mengganggu kesuburan dan peluang untuk hamil jadi sukar...

3) Masalah kesihatan seperti anemia

Haid tidak teratur juga boleh menyebabkan haid berpanjangan...Ini menyebabkan kehilangan darah yang banyak. Badan jadi lemah dan mudah pengsan...

Tips Mengatasi Dan Merawat Haid Tidak Teratur

Selalunya kalau ada kawan-kawan yang ada masalah berkaitan haid...saya akan sarankan berjumpa dulu dengan doktor untuk kenal pasti punca sebenar...Bila dah tau baru lah mudah untuk ambil tindakan susulan yang tepat. Sesetengah masalah seperti uterine fibroid, PCOS, memerlukan rawatan perubatan pakar untuk memperbetulkan keadaan.

Bagi kawan-kawan yang tiada masalah serius…tips di bawah mungkin dapat membantu:

1) Jaga pemakanan dan amalkan diet seimbang..
Elakkan makanan berlemak dan makan secara seimbang supaya badan mendapat cukup nutrien dan boleh berfungsi dengan normal.

2) Kawal berat badan dan kekalkan berat badan yang sihat
Elakkan kenaikan ataupun penurunan berat badan mendadak.

3) Amalkan gaya hidup sihat
Bersenam adalah baik untuk kesihatan. Bersenam membantu tubuh berfungsi dengan lebih optimum. Tapi elakkan senaman yang melampau dan berlebihan sebab badan perlukan rehat yang cukup.

4) Elakkan stress
Hiduplah secara seimbang. Uruskan kerjaya, keluarga, pelajaran dan sebagainya dengan sama rata. Dalam masa sama perlu nikmati hidup supaya diri rasa gembira dan hidup lebih bermakna.

5) Ambil ubat ikut jadual
Sekiranya ada mengambil ubat pencegah kehamilan..pastikan ambil secara konsisten mengikut jadual dan dos yang sepatutnya.

6) Ambil supplement yang berasaskan gamma linolenic acid (GLA)
GLA dapat membantu menstabilkan dan memperbaiki paras hormon dalam badan dan seterusnya menggalakkan haid berjalan lancar...

GLA Complex Shaklee Membantu Melancarkan Haid

Kebanyakan produk GLA dipasaran dihasilkan daripada Evening Primrose Oil (EPO). Tapi GLA Complex Shaklee diekstrak daripada borage yang mana kelebihannya ialah mengandungi 2 kali ganda GLA berbanding EPO. Borage juga adalah 3 kali ganda lebih dari segi bioavailabiliti dan 3 kali lebih berkesan berbanding EPO! GLA Shaklee digabungkan dengan minyak bunga matahari dan vitamin E supaya lebih berkesan....

Manfaat Utama Gla Complex Shaklee


1) Memelihara kesihatan – borage merupakan herba tradisi kegemaran orang Barat.

Fungsi borage :
- merawat ulser
- mengeluarkan virus
- melegakan kelesuan
- membersihkan kahak
- meringankan kebas urat saraf
- meningkatkan stamina

2) Mengawal hormon estrogen dan testosteron.

GLA membentuk prostaglandin untuk mengawal hormon lelaki dan wanita yang mana prostaglandin ini melegakan simptom PMS (simptom pra-haid) seperti kesakitan, mood swing, retensi air dan rasa sakit pada payudara.

3) Meningkatkan kesuburan pada wanita

GLA mampu mengawal dan mengatur ketidakstabilan hormon wanita sebagai langkah utama bagi meningkatkan kesuburan.

GLA juga mampu mengecutkan cyst dalam rahim wanita yang boleh menghalang proses kehamilan.

Selain itu, GLA complex membantu tubuh menghasilkan sejenis mukus yang dipanggil ‘cecair kesuburan’ di dalam rahim. ‘Cecair kesuburan’ ini memberi ‘ruang’ untuk telur dan sperma untuk terus hidup hingga 5 hari.

GLA juga memperbetulkan dan memperbaiki keadaan haid yang tidak teratur jika diambil secara konsisten setiap hari.

4) Melambatkan menopause (putus haid)

Memperbaiki keadaan menopaus seperti berpeluh-peluh , insomnia, dada berdebar-debar, ketidakhadaman, depresi dan rasa cepat marah. Pengambilan GLA jangka panjang juga mampu melambatkan proses penuaan, mengetatkan uterus dan menjadikan kulit kelihatan kulit lebih muda.

5) Mencantikkan kulit

Memperbaiki inflamasi kulit seperti ekzema, alergi, kegatalan, kulit kering, bintik penuaan, fungus dan kurap. Ia juga meringankan sakit dan bengkak yang terjadi dari rheumatisma dan artritis.

6) Mencantikkan rambut

Memperbaiki tekstur rambut, rambut kering dan masalah rambut gugur.

7) Pelangsingan

Merendahkan kolestrol LDL, menghalang penambahan berat badan, memberi tona pada kulit dan otot wanita secara berperingkat untuk mencapai bentuk badan yang cantik.

8) Menentang kanser

GLA adalah anti-oksidan yang meningkatkan sistem imunisasi tubuh, menghalang pertumbuhan sel tumor dan kanser.

9) Menghalang komplikasi diabetes

Merendahkan gula dalam darah, berkesan untuk diabetes semasa hamil dan usia tua. Meringankan kebas dan kesakitan disebabkan oleh paras gula dalam darah yang tinggi.

8) Menghalang tekanan darah tinggi

Menghalang pembekuan darah, merangsang peredaran darah, mengembangkan salur darah, memperbaiki tekanan darah tinggi, mengelak masalah jantung seperti Arteriosklerosis (pengerasan arteri - dinding arteri menjadi keras dan kurang lentur kerana bahan lemak terkumpul dibawah lapisan sebelah dalam dari dinding arteri) dan myocardial infarction (blood clot - salur darah tersumbat lantas menghalang pengaliran darah pada otot jantung).

9) Memperbaiki masalah prostat dan kerap kencing pada golongan lelaki.

10) Hiperaktif dan austisma (ADD/ADHD)

Terbukti secara klinikal bahawa minyak ikan GLA memperbaiki keadaan kanak-kanak berautisma, sukar memberi tumpuan untuk belajar dan hiperaktif.

Sebaiknya bertindaklah daripada awal sekiranya anda mengalami masalah period dan kitaran haid yang tidak teratur sebelum keadaan jadi lebih teruk...GLA Complex adalah supplement terbaik yang dapat membantu memperbaiki masalah ini...cegah sebelum parah...

Kalau anda wanita yang mempunyai masalah period tak menentu atau langsung tak datang-datang... boleh lihat video ni untuk penyelesaiannya inshaAllah... 'Haid Kembali Lagi Selepas Setahun'  !




Testimoni GLA Complex

Oklah sekarang saya kongsikan beberapa testimoni-testimoni pengguna yang dah pernah berikhtiar dengan GLA Complex.





Jadi..jangan ambil ringan masalah period tak stabil nie ye..Bahaya kalau dibiarkan dalam tempoh yang lama tanpa rawatan… Dikhuatiri akan sebabkan masalah yang lebih serius dan memudaratkan kesihatan terutamanya mengganggu kesuburan…Seterusnya boleh menyukarkan usaha untuk mengandung dan peluang untuk mendapat zuriat…Ambil tindakan dengan segera berikhtiar… boleh menyukarkan usaha untuk mengandung dan peluang untuk mendapat zuriat…Ambil tindakan dengan segera berikhtiar…

Hubungi saya Untuk Order Suplemen Shaklee sekarang !!!!






Your Shaklee Independent Distributor

Salmiah Othman
 SMS | Call : 019-8769412
 Shaklee ID : 949800
 Email : salmiah80@gmail.com

Saya selalu berkongsi mengenai kebaikan supplemen Shaklee di