Don't Forget To Join US Our Community
×
bloggerWidget

Sunday, 28 July 2013

Petua Anak sembelit

Meneran sambil keluar air mata. 
Kesian anak kan bila kena sembelit. Macam-macam petua anak sembelit dan dicuba. Tapi hampa. Anak masih tetap sembelit. Sukar nak buang air besar. Sedikit sebanyak menggangu emosi anak. Yelah, tengah dia syok-syok makan, atau bermain. Tetiba terhenti, terus buat muka meneran. Paling sayu siap menangis.




Jom kita cuba petua yang ini pula:

6 Cara Semulajadi Petua Anak Sembelit

1. Betik
Lenyek buah betik, atau jadikan jus. Beri pada anak lepas anak 2 kali sehari. Insyaallah najisnya akan menjadi lembut dan cair. Jadi hilanglah stress membuang.

2. Tembikai
Ini juga pelincir. Jadikan jus. Beri anak minum. Atau jadikan pembuka selera bagi setiap kali waktu makan. Buah yang berserat tinggi membantu memudahkan proses buangan.

3. Plums
Jadikan 'jajan' kepada anak. Buah yang agak masam ini juga melancarkan proses membuang. 

4. Oat 
Tambahkan oat dalam diet anak-anak. Kandungan serat yang tinggi juga membantu najis menjadi lebih lembut. Oat juga adalah petua yang baik bagi petua anak sembelit

5. Air
Anak sukar untuk minum air. Ibu ayah boleh 'set a habit'. Jadikan meminum air perkara yang penting. Makan dengan banyak tanpa air yang cukup. Juga salah satu faktor sembelit

 6. Tepung Sagu
Ya, tepung sagu bagus untuk selesaikan masalah sembelit. Tambahkan satu sudu kecil dalam susu anak. Jika teruk boleh berikan 3 kali sehari. Bila dah ok, boleh kurangkan atau hentikan tambah tepung sagu ke dalam susu anak-anak.

 7. Selain dari petua di atas..ni yang nak saya kongsikan pada ibu-ibu semua, campurkan Meal Shakes dalam susu anak-anak…sangat-sangat membantu dalam masalah sembelit…APA itu Meal Shakes ??

  
Mealshakes merupakan minuman yang kaya dengan kandungan SERAT di samping mengandungi Vitamin B-12 yang merupakan komponen Vitamin B yang berfungsi untuk melancarkan penghadaman perut.
baunye saaaaaangat harum...
Perisa vanila...sweet je...tak manis sangat...
kanak2 memang suka!

 
BAGAIMANA MEAL SHAKES MEMBANTU MASALAH SEMBELIT ANAK SAYA

Kandungan SERAT di dalam Meal Shakes Shaklee ini dalah jenis yang larut di dalam air dan akan bertindak sebagai “pencuci” usus dan perut anak kita.

SERAT ini akan mengumpul sisa makanan yang tidak diperlukan oleh tubuh dan juga membuang KOLESTROL yang berlebihan!!

Apabila semua sisa makanan ini telah berkumpul menjadi gumpalan najis, SERAT akan membantu najis tersebut menyerap air supaya najis menjadi lembut.
Di sinilah pentingnya anak kita MINUM BANYAK AIR.

Akhirnya, SERAT di dalam Meal Shakes akan mengaktifkan system pembuangan najis anak kita dan membantu tubuh mengeluarkan najis dengan MUDAH.

Alhamdulillah...sejak saya bagi anak saya meal shake ni, dia semakin mudah membuang...taklah asyik meneran je…
Alhamdulillah sangat2...
lega hati saya...

Mommy mommy yang anak ada masalah sembelit boleh beli dan cuba pada anak...

Boleh PM saya...saya akan guide n consult cara pengambilan mealshake dan produk shaklee yang lain...


Berminat?

Hubungi saya sekarang!!
Your Shaklee Independent Distributor
Salmiah Othman
♥ SMS | Call : 019-8769412
♥ Shaklee ID : 949800
♥ FB Page : http://www.facebook.com/Mamaanisshop

♥ Email : salmiah80@gmail.com


No comments:

Post a Comment