Don't Forget To Join US Our Community
×
bloggerWidget

Monday, 22 July 2013

Tips Berpuasa untuk Ibu Hamil

Bismillahirrahmanirrahim….
salam sayang dari Mamaanis buat semua…
Alhamdulillah..hari ni dah masuk hari ke 14 kita menjalani ibadah puasa..belum terlambat rasanya di sini Mamaanis nak kongsi tip berpuasa bagi ibu yang hamil…Antaranya :


1. Berfikiran positif:
Yakin kita mampu berpuasa walaupun tengah mengandung. Puasa adalah satu ibadah, lebih-lebih lagi apabila berpuasa di bulan Ramadhan. Insya-Allah dipermudahkan olehNya.

2.  Bersahur:
Memang tak boleh skip. Lagipun kita memang dituntut untuk bersahur. Jangan pulak pegi sahur kol 1pg ye.

3.   Makanan kaya dengan fiber:
Lebihkan pengambilan makanan yang kaya dengan fiber atau serat, seperti kurma, sayur-sayuran, oat, buah-buahan ketika bersahur dan berbuka untuk memberi rasa kenyang yang lebih lama, serta mengelakkan masalah gastrik atau pedih ulu ati.

4. Lebihkan pengambilan air masak:
pastikan pengambilan air masak mencukupi, terutama di waktu malam. Bukan time berbuka je terus minum 2 L air tau..or sebelum azan tu teguk 8 gelas air. Salah cara tu ye. Pengambilan air masak seharusnya berlaku sepanjang malam, untuk menampung keperluan di siang hari.

5.  Elak minuman berkafein dan berkarbonat: 
Nanti asyik nak membuang air kecil. Lagipun ibu mengandung tidak digalakkan untuk mengambil dua jenis air ni kan =)

6.  Kekalkan pengambilan vitamin dan supplement:
Jangan stop ambil vitamin ketika berpuasa. Malah vitamin amat diperlukan sebab selalunye masa berbuka, kite makan ape yang kite rase nak makan, tanpa amik kira nutrisi yang terkandung dlm makanan tu..betul tak? Sahur plak, makan ikut ape yang ada. So time bile kite dapat penuhi keperluan nutrisi badan kita, dan juga bayi? Haa..sebab tu la vitamin amat penting masa berpuasa ni, untuk kekalkan kecergasan dan kesihatan badan kita dan juga bayi.

7.  Monitor pergerakan bayi:
Bagi mereka yang kandungannya sudah masuk trimester  ketiga, boleh monitor pergerakan bayi sepanjang hari. Jika dah dapat rasa 10 pergerakan, contohnya 10 kali tendangan, alhamdulillah, bayi anda aktif walaupun anda berpuasa. Kalau dalam masa 12 jam tapi kiraan belum sampai 10, anda dinasihatkan pergi ke klinik/hospital secepat yang mungkin.

8.    Bercakap dengan bayi:
Saya suka berbisik kepada bayi dalam kandungan (mase saya berpuasa dulu la). Sambil usap perut, Saya cakap kat dia yang Mama perlu berpuasa. Ni ibadah Mama kepada Allah swt. Baby jangan risau ye, nanti baby aktif macam biasa, ok! =) Alhamdulillah, baby pun bekerjasama dengan badan saya .


Vitamin dan Supplement untuk Ibu hamil

Energizing Soy Protein (ESP)
-Minuman protein berkuali tinggi, rendah glisemik dan memberi rasa kenyang dan tenaga berpanjangan. Ianya juga merupakan milk booster yang agak popular buat ibu menyusu.

Meal Shake
-Minuman berperasa french vanille yang kaya dengan multivitamin dan multimineral. Pasti membantu untuk memenuhi keperluan nutrisi harian anda.

Performance Drink 

– Membantu mengawal paras cecair di dalam badan,mengelakkan badan dari kekurangan air ketika berpuasa.

* Performance Drink mengandungi kuantiti gula yang rendah berbanding minuman isotonik di pasaran, dan ia tidak berkarbonat.


TIPS EXTRA UNTUK IBU HAMIL YANG BERPUASA  


v  Minumlah banyak-banyak air
v  Berdoalah  


v  Elakkan Minuman Bikarbonat
Pengambilan air yang kandungan gula dan kafein tinggi secara berlebihan boleh mengganggu penghasilan susu ibu  
v  Makan Kurma Ketika Berbuka


Semoga urusan ibadah di bulan puasa, terawih dan segalanya, dipermudahkan olehNya. Salam Ramadhan.




Dapat kan Set Berpuasa yang HOT ini sebelum kehabisan stok…

Hubungi saya segera:

Untuk maklumat lanjut
Free consultation

Your Shaklee Independent Distributor
Salmiah Othman
 SMS | Call : 019-8769412
 Shaklee ID : 949800
 Email : salmiah80@gmail.com

Saya selalu berkongsi mengenai kebaikan supplemen Shaklee di Fan Page Mamaanisshop danFacebook saya juga, kalau sudi add la saya :)

No comments:

Post a Comment