Don't Forget To Join US Our Community
×
bloggerWidget

Thursday, 12 September 2013

7 SEBAB KENAPA PERLU AMBIL SUPPLEMEN




Assalammualaikum & salam sayang semua J

Hari ni saya nak share sebab musabab kenapa especially nya kita orang pompuan perlu kan supplemen ni.  Dulu terus terang, masa anak dara saya langsung takde makan apa2 pun vitamins/supplement ni.

Sebabnye????

Tak tau.
Tak ambik port langsung.
Takde pun kawan2 or orang2 sekeliling yang makan.
Apatah lagi suggest kita untuk makan itu ini.
Lagi pun muda remaja uols. Badan bergetah, body mantap lagi.
Tak main la nak makan vitamin ni. Macam rasa dah tua pulak.

Bila dah berkahwin, dah bersalin especially, YES. Memang betul.
Memang lain rasa dalaman badan ni.
Kalau lah Saya boleh patah balik, saya nak jaga badan & KESIHATAN terutamanya from anak dara lagi :)


So semua, ni lah antara sebab -sebab nya KENAPA kita perlu kan supplemen:

1) Badan kita ni perlu kan dos vitamin yang lebih tinggi dari apa yang boleh di perolehi daripada makanan.
Contohnya macam vitamin C & E yang kita perolehi daripada makanan sahaja sebenarnya TIDAK mencukupi untuk beri kesan pencegahan dan anti penuaan.

2) Buah buahan dan sayuran yang di tanam di atas tanah yang tidak subur mengandungi bahan dan galian yang kurang berbanding dengan buah dan sayuran dari tanah yang subur.
Sebab? Racun perosak, racun serangga dan bahan pencemar mempengaruhi kualiti buah & sayuran tersebut.

3) Zat makanan mudah hilang semasa proses pengangkutan, penyimpanan dan penyediaan.
So, Vitamin C dan enzim mudah di musnah kan oleh haba semasa di masak.

4) Pengambilan pil penahan sakit, laksatif (julap, pelawas), ubat ubatan, alkohol, minuman keras dan antibiotik boleh mengganggu penyerapan zat makanan.
Amalan diet yang tinggi kafein, lemak, kolestrol, gula dan garam dapat mengurangkan simpanan zat makanan kat dalam tubuh kita.

5) Pengambilan makanan seharian yang tidak seimbang serta tidak mengikut piramid makanan yang di cadang kan. 
Ini SAH2 memang saya sendiri tak pernah ikut even dari kecik tengok piramid makanan tu kat buku rekod kesihatan or setiap kali check mengandung kat klinik kesihatan and private hospital.
Korang pulak macam mana????

6) Gaya hidup dan trend masa kini dengan kehidupan yang sibuk, jarang memasak di rumah dan lebih gemar kepada makanan segera yang tinggi kandungan MSG.

This is SO TRUE!
Macam saya, setiap hari busy. Pergi kerja, hantar anak sekolah, ambik anak sekolah,hantar anak kecik ngan pengasuh, balik kerja, pergi supermarket, balik rumah buat plak keje rumah, masak lagi n  memang kadang2 sampai tak terbuat semua kerja tu..nasib baik , ada hubby yang faham..salu tolong buat kerja rumah…hehe..thank you abg..

7) For those yang bekerja, lunch time atau makan tengah hari selalunya mesti lah di luar dan malam pulak memasak seringkas yang mungkin sebab penat bekerja siang hari nya.
 Maka pengambilan makanan seimbang tidak di titik berat kan.

Jadi, apa tunggu lagi..dapatkan vitamin/supplement untuk anda dan seisi keluarga sekarang…
Rasai sendiri kebaikan supplement SHAKLEE!!!!

Hubungi saya …

          Your Shaklee Independent Distributor
Salmiah Othman
SMS | Call : 019-8769412
Shaklee ID : 949800
FB Page : http://www.facebook.com/Mamaanisshop
Email : salmiah80@gmail.com

Saya selalu berkongsi mengenai kebaikan supplemen Shaklee di Fan Page Mamaanisshop dan Facebook saya juga, kalau sudi add la saya  

No comments:

Post a Comment