Don't Forget To Join US Our Community
×
bloggerWidget

Wednesday, 4 December 2013

Tips Kesuburan - Kenapa Susah hamil ?



Persoalan tentang rezeki anak, adalah di tangan Allah. 
Dia yang Maha Mengetahui apa yang lebih baik untuk kita. 
Jangan sedih-sedih, anggaplah ujian Allah untuk kita begitu caranya, 
sedangkan ujian untuk orang lain, lain pula caranya. 
Kita hanya memandang luaran mereka, 
tak terhijab apa yang mereka tanggung sebenarnya.


Yakinlah dengan ketentuan Allah.

Namun sahabat semua…

Kita sebagai hambaNya wajib berusaha kan.
Selagi kita hidup, selagi itu kita diwajibkan berusaha.
Berikhtiar.

Jom kita tengok, apakah antara sebab yang memungkinkan kehamilan itu sukar berlaku. Mungkin ada yang kita tidak perasan, itulah puncanya.

Antara punca-punca yang perlu diberi perhatian :

 Keletihan – kerap rasa letih dan lesu mungkin menyebabkan badan kurang produktif
 Hormon tak stabil, period tak menentu
 Masalah keputihan yang serius
 Suami seorang perokok
 Berat badan berlebihan untuk suami dan isteri
 Banyak ambil pemakanan yang kurang sihat seperti fast food, junk food dan minuman bergas.
 Stress / tekanan. Kadang-kadang bila kita asyik fikirkan kenapa susah nak dapat anak, pun boleh buat kita stress kan.

Juga, mungkin kita boleh elakkan benda-benda ni, yang menurut orang-orang tua kita, merupakan antara penyebab susah untuk hamil.

 Minuman yang masam – asam boi, limau nipis, jeruk dan lain-lain
 Makanan yang tajam dan panas – tapai, nenas, air tebu, rebung dan lain-lain
 Minuman bergas dan beralkohol
 Fast food
 Makanan berangin
 Makanan laut yang berkulit kerang seperti kerang, lala, kepah, udang (mengandungi toksik yang tinggi).
 Digalakkan mengambil makanan yang berprotein tinggi (telur, ikan, soya dan lain-lain)


Selain daripada itu, kita juga digalakkan untuk mengambil makanan tambahan bagi menampung apa yang kurang dalam tubuh kita (maklumlah dengan dunia sekarang yang dipenuhi toksik2 – ada banyak radikal bebas dalam badan kita ni).

Bagi yang memilih Shaklee sebagai makanan tambahan, kami mengesyorkan VitaLea, Bcomplex, Vitamin C sebagai vitamin asas tubuh, juga vitamin yang disarankan untuk mereka meningkatkan kesuburan adalah GLA Complex, Vit E, ESP (protein soya), Zinc dan Alfalfa. Boleh rujuk DI SINI bagi melihat fungsi vitamin.



Hubungi saya segera untuk dapatkan suplemen Anda:

Your Shaklee Independent Distributor
Salmiah Othman
 SMS | Call : 019-8769412
 Shaklee ID : 949800
 Email : salmiah80@gmail.com
Saya selalu berkongsi mengenai kebaikan supplemen Shaklee di Fan Page Mamaanisshop danFacebook saya juga, kalau sudi add la saya :)


No comments:

Post a Comment