Kenapa Perlu Minum Air Banyak Bila Makan Supplemen?

06:28 0 Comments A+ a-



 "Puan, kenapa ye kena minum air masak banyak bila makan supplemen ni? Saya ni susah sikit nak minum air masak"

Itu adalah antara soalan yang sering ditanya oleh customer saya, apabila saya berikan jadual makan vitamin dan tip-tip makan vitamin selepas pembelian.

Sesiapa sahaja yang mengambil supplement dinasihatkan supaya minum air 
masak yang banyak, sekurang-kurangnya 3 liter sehari

Jom kita baca fakta-fakta yang perlu diketahui tentang kaitan air dan supplemen semulajadi Shaklee:

  1. Supplement semulajadi Shaklee membebaskan toksin dari tubuh, dan memperbaiki sel-sel yang rosak. Air amat diperlukan dalam proses ini, jika tidak anda akan mengalami keadaan yang dinamakan healing crisis.
     
  2. Pengambilan supplement adalah dalam bentuk concentrated iaitu kandungan yang sangat pekat. Kekurangan air akan menyebabkan darah menjadi pekat. Oleh itu perlu banyak minum air. Umpama mengacau sesudu gula dalam sebiji cawan dan sesenduk gula. Satu senduk gula pasti tidak sesuai dilarutkan dalam sebiji cawan, jadi ia memerlukan bekas yang lebih besar iaitu jag.
     
  3. Berbeza dengan mengambil vitamin dari sumber organik semulajadi (buah-buahan asli), buah-buahan tidak memerlukan air yang banyak kerana ia sendiri sudah mengandungi air. Tahap kepekatan nutrient dalam sebiji buah jauh lebih rendah dari sebiji pil vitamin. Bayangkan sebiji pil Vita-C 500mg Sustained Released sama dengan 7 biji oren. Berapa banyak air dalam 7 biji oren tu?

Oleh itu, apabila mengambil supplement…takat pengambilan air mestilah ditambah, melebihi kadar biasa. Biasanya kami mencadangkan 3 liter air sehari. 


Bagi yang dah biasa minum air masak dengan banyak, memang tiada masalah. Tapi bagi yang tak biasa atau tak berapa suka nak minum air masak, 
3 liter sehari mungkin menjadi sedikit masalah.


Ok, meh saya kongsikan sedikit tips bagaimana untuk 
memastikan anda cukupkan syarat 3 liter air masak tu eh. 




  • Bangun tidur, sebelum buat apa-apa, minum segelas air masak : 250ml
  • Selepas mandi, sembahyang Subuh dan settle apa yang patut, minum segelas air masak, lepas tu baru keluar rumah (pergi kerja atau kelas) : 250ml
  • Pastikan anda minum sekuarng-kurangnya 1 liter sebelum lunch dan 1 liter selepas lunch. Mesti boleh punya, anda ada masa lebih kurang 5 jam untuk habiskan setiap 1 liter. Saya biasanya kat office pun dah minum sampai 3 liter:) 
         Jika anda bekerja, sediakan tumbler yang size 1 liter tu di atas meja office anda.
         Jika anda student, sila bawa tumbler ini di dalam beg anda ok:)

  • Balik kerja atau balik kelas, minum segelas air : 250ml
  • Sebelum tidur, minum segelas air masak : 250ml

Alhamdulillah, cukup dah pun 3 liter. Mudah kan. Tu belum campur air masak yang kita minum time makan supplemen tu. Siapa yang rasa susah nak cukupkan 3 liter sehari, 
boleh cuba tips ni ok. 


Mula-mula mungkin tak biasa, tapi bila dah jadi rutin, small matter je 3 liter air masak ni.
Sedar-sedar, lebih 3 liter dah pun nanti :)




Your Shaklee Independent Distributor
 
Salmiah Othman
 SMS | Call : 019-8769412
 Shaklee ID : 949800
 Email : salmiah80@gmail.com

Tiada Kesan Lepas Ambil Supplement?

23:05 0 Comments A+ a-


Ada segelintir pengamal suplemen yang merasakan tidak mendapat apa-apa manfaat / tiada kesan selepas mengambil  vitamin atau supplemen mereka disebabkan oleh beberapa faktor :

1. Pengambilan air kosong dipandang remeh.

Ramai yang ada masalah untuk amalkan minum air masak kosong dan lebih suka yang bewarna dan berperisa. Air yang manis boleh meningkatkan kepekatan darah serta menyebabkan kegemukan. Kita disarankan mengamalkan banyak minum air masak apabila mengamalkan pengambilan vitamin supaya penyerapan vitamin oleh tubuh berlaku dengan lebih baik.


2. Elakkan makan vitamin secara banyak sekaligus pada satu masa.

Apabila kita makan semua vitamin secara sekaligus, ini meningkatkan kepekatan darah kita hanya pada masa-masa tertentu. Ramai yang suka amalkan ini apabila waktu hendak tidur sedangkan pada masa selepas itu kita akan kurang minum air. Maka cuba agih-agihkan pengambilan vitamin anda mengikut kesesuaian dan keperluan anda agar kepekatan darah tidak meningkat secara mendadak pada satu satu masa. Ini juga membantu agar buah pinggang tidak terlalu dibebani pada satu satu masa tertentu sahaja.

3. Elakkan pengambilan vitamin bersama ubat.

Sekiranya anda dalam pemantauan doktor atas masalah kesihatan, elakkan mengambil ubat secara serentak dengan pengambilan vitamin kerana ini hanya akan menyebabkan darah bercelaru dan tidak dapat menyerap vitamin dengan baik. Cuba sediakan jadual, sekiranya selepas makan pagi anda mengambil ubat doktor maka anda boleh amalkan vitamin pada waktu tengahari atau malam. Namun sekiranya anda perlu makan ubat secara berturutan, pagi dan petang, maka amalkan vitamin selepas 1-2 jam selepas pengambilan ubat doktor.

4. Kurangkan pengambilan kafien dalam diet harian.

Tahukah anda pengambilan kafien boleh merosakkan vitamin yang sedia ada dalam badan? Maka pengambilan minum yang berkafien yang tinggi secara berterusan boleh membazirkan vitamin yang kita amalkan selama ini. Maka kita tidak akan mendapat kesan seperti yang diharapkan sama sekali disebabkan vitamin rosak disebabkan pengambilan kafien secara berterusan.

5. Pantang larang makan vitamin.

Tahukah anda pengambilan multivitamin yang lengkap dengan zat besi tidak boleh diambil bersama air susu? Ini kerana ia akan mengganggu penyerapan zat besi itu sendiri. Tahukah anda vitamin E tidak boleh diambil bersama alfalfa kerana alfalfa boleh mengganggu penyerapan vitamin E oleh tubuh badan manusia. Ada beberapa lagi yang perlu kita ketahui seperti pengambilan Alfalfa tidak disarankan untuk ibu mengandung kerana boleh mengakibatkan risiko keguguran di awal kehamilan.


TIPS UNTUK IBU MENYUSU

Makanlah vitamin yang fokus untuk membantu ibu menjayakan penyusuan. Utamakan niat yang utama. Supaya tidak terlalu banyak vitamin yang anda amalkan dan dikhuatiri pengambilan air tidak sekata. Sekiranya anda membeli, maka dapatkan jadual makan yang betul dan pastikan anda tahu fungsi kebaikan vitamin yang anda beli!

Dan akan saya update lagi nanti insyaALLAH.....apapun makanlah dengan ilmu. Jangan beli vitamin jika anda tidak tahu apa kebaikan vitamin yang anda amalkan. Sila call pengedar jika anda inginkan jadual panduan makan dan bagi ibu menyusu panduan pengambilan vitamin yang betul untuk mempercepatkan penghasilan susu ibu.






Your Shaklee Independent Distributor
 
Salmiah Othman
 SMS | Call : 019-8769412
 Shaklee ID : 949800
 Email : salmiah80@gmail.com

Shaklee MAHAL?? Part 1 ( ESP & Vita C Plus )

18:40 0 Comments A+ a-



SHAKLEE MAHAL KE??
Ada yang teragak-agak nak beli Vitamin Shaklee..
Kononnya mahal sangat.
Betul ke mahal sangat tu??
Bagi saya, x la... MURAH sebenarnya.  
Kalau tak percaya, jom kita kira sama-sama...
Terutamanya bagi anda yang sangat concern tentang harga.
Energizing Soy Protein (ESP)
 

1 tin ESP tahan 2 bulan (average).. Biasa 2-3 bulan
kalau diminum 3x sehari.. 2 bulan = 180 kali minum.
(1 sudu sekali bancuh)
Harga untuk 1 bulan RM77* sahaja (average)
Harga sekali minum = RM0.85 sahaja

Bandingan air kotak soya
Harga RM1.50 sekotak.
Untuk 3x minum setiap hari selama 1 bulan = RM135

Anda jimat RM58 setiap bulan.
Cuba bandingkan khasiatnya pula.. yang mana lebih baik untuk kesihatan?
Rendah gula? Non GMO?


Sustained Release Vitamin C 500mg

Harga 1 botol Vitamin C Shaklee RM90++ (average)
180bj, untuk 6 bulan
1 bj hanya RM0.50 sen sahaja.
1 bj vitamin shaklee = 7 1/2 bj buah oren
1 Bulan hanya RM15* sahaja (average)

Bandingan buah oren
1 kilo average RM5 = 6 bj buah oren~
1 biji buah oren = RM0.83
7 1/2bj buah oren = RM6.23
1 bulan = RM186.90




Untuk mendapat khasiat yg sama 7 1/2 biji buah oren (500mg vitamin c sehari) anda perlu berbelanja RM6.23 sehari (dengan makan buah oren), tapi dengan vitamin C shaklee hanya RM0.50* sen shj :) Jadi anda jimat RM171* ;)

Jadi apa pendapat anda?
Harga Shaklee setanding kualitinya.. 

Vitamin yang DIJAMIN SELAMAT, BERKESAN dan SEMULAJADI ;) 

Jangan tertipu dengan tanda harga. Teliti betul2. Kadang-kadang yang kita selalu lihat di farmasi murah, tp rupanya hanya 30 biji untuk sebulan.  Rupa-rupanya juga vitamin sintetik, bukan semulajadi pun. Kan dan tertipu!!!







Your Shaklee Independent Distributor
 
Salmiah Othman
 SMS | Call : 019-8769412
 Shaklee ID : 949800
 Email : salmiah80@gmail.com

Saya selalu berkongsi mengenai kebaikan supplemen Shaklee
di Fan Page Mamaanisshop dan Facebook saya juga,
kalau sudi add la saya :)

VItamin Shaklee Untuk Masalah Keletihan, Mengantuk, Tiada Tenaga

21:52 0 Comments A+ a-


Jika anda seorang yang sering mengalami masalah selalu 
penat, keletihan, atau selalu mengantuk kat office, kat kelas, 
itu tandanya badan anda kekurangan tenaga. 

Tidak dinafikan tugas-tugas seharian di pejabat/di sekolah/di universiti 
pastinya menyebabkan badan kita sering keletihan terutama kepada wanita yang bekerja dan mempunyai anak-anak serta suami untuk di uruskan..
Kaum ayah juga tidak terkecuali turut sama membantu isteri 
dalam menguruskan hal2 rumah tangga.. Setelah seharian mengadap komputer di ofis pastinya badan kita akan keletihan. Mata & minda kita juga turut mengalami masalah yg sama...
Dan jika masalah ini tidak di atasi mungkin ia boleh menyebabkan seseorang itu di landa stress, tahap kesihatan yang teruk ataupun mengalami masalah lain.

Bagi anda yang masih tercari2 vitamin yang sesuai 
untuk mengatasi masalah keletihan yang melampau tu bolehlah cuba vitamin Shaklee iaitu 



B-Complex

Terdiri daripada 8 jenis vitamin B yang penting untuk 
menghasilkan tenaga dari makanan kita. 

Ia menjaga semua mekanisme penghasilan dan pengedaran tenaga ke seluruh sel.

B-Complex juga dikenali dengan vitamin anti-stress. Sesuai untuk pelajar dan bagi anda yang bekerjaya yang sentiasa stress dengan kerja dan assignment.



Vitamin C

Bekalan Vitamin C yang berterusan amat penting bagi menyokong 
segala proses dalam badan.

Vitamin C menyokong kesihatan tulang, gigi dan gusi.

Sesuai bagi anda yang kekurangan Vitamin C yang
 menyebabkan badan kelihatan letih dan lesu.

Pengambilan vitamin C secara konsisten juga turut 
dapat meningkatkan tahap imunisasi badan seseorang.




Vitalea

Mengandungi kesemua 28 vitamin dan mineral yang diperlukan 
oleh tubuh badan kita termasuk iron.

Membanti dalam mengekalkan kesihatan yang baik.

Mengandungi beta carotene yang membantu dalam mengekalkan pertumbuhan, penglihatan dan pembinaan tisu.

Vitamin B12 membantu dalam pembentukan sel-sel darah merah.




ESP

Protein sihat yang memberikan tenaga berterusan dan sifatnya yang rendah glisemik indeks yang memberikan rasa kenyang yang lebih lama.

Selain itu, bagi mereka yang nak diet ESP mampu memberikan rasa kenyang 
hampir 8 jam lamanya.

ESP juga boleh mencantikkan kulit, membaiki masalah kuku rapuh, 
membantu mengatasi masalah rambut gugur.






Your Shaklee Independent Distributor
 
Salmiah Othman
 SMS | Call : 019-8769412
 Shaklee ID : 949800
 Email : salmiah80@gmail.com

Saya selalu berkongsi mengenai kebaikan supplemen Shaklee
di Fan Page Mamaanisshop dan Facebook saya juga,
kalau sudi add la saya :)