Don't Forget To Join US Our Community
×
bloggerWidget

Monday, 5 May 2014

Kenapa Saya Cepat Rasa Lapar Lepas Ambil Suplemen?



Bila ambil suplemen cepat rasa lapar??
Makan pun semakin berselera??
Asyik-asyik nak mengunyah je??
Tapi tetap juga rasa lapar??


Pernah rasa macam tu tak??
Ramai yang bertanyakan soalan nie pada saya….
Tapi sebelum tu…jom kita tengok apa PUNCA SEBENAR.

Ini lah antara sebab-sebabnya :

Ia dikaitkan dengan metabolisme badan yang meningkat
selepas mengambil vitamin.
Proses pemulihan memerlukan tenaga jadi secara tidak
langsungnya ia akan meningkatkan metabolisme badan.

Metabolisme yang tinggi memerlukan makanan sebagai bahan bakar…
jadi dah tak ada bahan bakar untuk "dibakar"
dalam badan maka sebab itu lah kita terasa lapar.

Adakah proses ini akan berlarutan???
Sampai bila?? Saya takut GEMUK!
Ok jangan risau ye! Fasa ini akan berakhir dengan cepat.
Tetapi bergantung kepada hormon/tahap penerimaan masing-masing.
Setiap individu tahap hormon kita ni tak sama.
Ada yang cepat dan ada yang sebaliknya. Jadi sabar ye :)

Tips kurangkan rasa lapar

Makanlah snek yang berkhasiat di antara waktu makan utama…
Makanlah buah-buahan, kekacang dan minuman yang tidak menggemukkan.
Dan pastinya favourite saya ESP !!!
Minumlah air masak secekupnya. Ramai yang salah anggap isyarat "lapar" hanya untuk makan sahaja, tapi tahukah anda sebenarnya badan mungkin
hanya memerlukan air masak sahaja.
Ketika waktu makan utama… makan lah makanan yang berkualiti, cukup nutrisi dan sihat seperti nasi atau hidangan roti.

Jadi kepada anda yang baru berjinak-jinak dengan vitamin..
dan berlaku masalah ini jangan bimbang dan takut ye! Amalkan tips yang telah diberikan tadi. Ingat TANDA LAPAR BUKAN BERMAKNA PERLU MAKAN TAU!
Pastikan anda minum air sekurang-kurangnya 3 LITER sehari.




Untuk maklumat lanjut &
Free consultation

Hubungi :
Your Shaklee Independent Distributor
Salmiah Othman
 SMS | Call : 019-8769412
 Shaklee ID : 949800
 Email : salmiah80@gmail.com

Saya selalu berkongsi mengenai kebaikan supplemen Shaklee di Fan Page Mamaanisshop dan Facebook saya juga, kalau sudi add la saya :)


No comments:

Post a Comment