Don't Forget To Join US Our Community
×
bloggerWidget

Sunday, 13 July 2014

Atasi Masalah Resdung Dengan Cepat Dan Berkesan !!

Apa itu Resdung ??


Resdung (sinusitis)
adalah radang pada lapisan rongga hidung yang memiliki beberapa pasangan iaitu frontal, ethmoid, maxillary dan sphenoif...
Resdung ni tak kira, kanak-kanak, dewasa atau warga emas..Jika tidak dibendung ia akan menjadi semakin teruk..


Apa Tanda-Tanda Seseorang Mengalami Masalah Resdung?

Hidung selalu tersumbat
Terdapat lendir dari hidung dan tekak
Sakit atau rasa berat muka terutama kawasan di antara mata
Sakit tekak yang berpanjangan dan berulang
Demam atau rasa tidak sedap badan yang berpanjangan
Gejala alahan hidung seperti selalu bersin, gatal hidung dan sebagainya
Sangat sensitif dengan habuk dan bulu binatang
Kawasan sekitar mata dan muka membengkak apabila resdung semakin teruk
Keluar jerawat yang banyak di muka(hanya orang2 tertentu ada simptom macam ni)

Terdapat dua jenis resdung, akut dan kronik... Gejala biasa masalah resdung termasuklah kesesakan hidung, hidung berair, sakit kepala sinus, dan batuk. Resdung akut boleh menyebabkan kehilangan pendengaran berkaitan resdung. Walau bagaimanapun… keadaan ini tidak akan membawa kepada pekak kekal dan sekalipun resdung akut sembuh, pendengaran takkan kembali menjadi normal… Sebaliknya.. sinusitis kronik biasanya menyebabkan kehilangan pendengaran sementara yang boleh berkembang menjadi keadaan kekal... Ini berlaku apabila resdung kronik membawa kepada komplikasi lain seperti jangkitan telinga.

Kehilangan pendengaran akibat resdung boleh berlaku apabila jangkitan merebak ke telinga... Pendengaran akan terjejas apabila gegendang telinga mendapat tekanan yang disebabkan oleh keradangan sinus. Tekanan terbentuk disebabkan oleh pengeluran cecair dari bahagian yang berlainan.. termasuklah sinus.
 
Kesan-Kesan Resdung (Sinusitis)

Jangkitan nanah di kawasan sekeliling mata
Jangkitan Otak
Sakit tekak yang kronik
Jangkitan tulang muka
Menerukkan keaadaan lelah
Berdengkur secara kronik
Menyebabkan jangkitan telinga dan tonsil
Alahan hidung
Selesema biasa yang melarat
Hilang deria bau
Pelupa / Daya mengingat lemah
Lubang hidung bengkak dan tersumbat
 
Macamna nak rawat resdung nie? Macam2 cara ada..Yang tradisional pun ada cara moden pun ada… Meh saya share cara tradisional dulu.


Dengan menggunakan serbuk kulit kayu manis…. Caranya letakkan serbuk kulit kayu manis ke dalam secebis kain putih yang bersih. Ikat seperti sup bunjut. Gosok-gosok kan di telapak tangan & hidu berulang kali. InshaAllah dapat bantu mengurangkan masalah resdung anda.
Sediakan beberapa ulas bawang merah. Hiriskan bawang merah tersebut kepada beberapa bahagian. Ambil 2 helai daun sireh & secubit biji sawi. Kemudian masukkan ketiga-tiga bahan tersebut kedalam bekas yang berisi dengan air mendidih. Bila dah dicampurkan semua, bolehla di wapkan ke muka anda. Kalau tak mau wap tu cepat hilang… boleh tutupkan dengan kain tuala atau tudung semasa proses wap tersebut. Selamat mencuba!!

Ha… tue cara tradisional…macamana nak rawat masalah resdung supaya terkawal & tidak kronik. TAPIII, bagi yang sibuk dengan urusan seharian… kadang2 tak dapat nak buat petua2 tradisional nie kan.. So apa rawatan alternatif yang boleh menggantikan petua2 ni?

Nak tau tak???

Haa…ini dia !!!

Set Resdung Shaklee!!!

Set resdung dari shaklee ini mengandungi B Complex..Alfalfa ..Vitamin C & Nutriferon.. Mujarab ke? berdasarkan feedback dari customer yang dah amalkan set nie…alhamdulillah dapat feedback yang berkesan. Nanti kita tengok testimoni ye...Kita tengok dulu fungsi setiap Vitamin nie… 
Alfalfa Complex

* Mempunyai kelebihan dalam mengurangkan keradangan sakit itu sendiri
* Ia kaya dengan sumber klorofil dan membantu mengurangkan keradangan terutama akibat dari ekzema, resdung, alergik dan gegata.
* Pesakit SLE tidak digalakkan ambil Alfalfa..

B Complex

* B6 penting untuk pemuliharaan selaput lendir yang sihat dan membantu pengeluaran antibodi badan
* Membantu dalam pembinaan protein dalam tubuh
* Membantu hati menghasilkan glikogen yang diperlukan oleh kulit untuk menyingkirkan sel-sel mati
* Memelihara sistem saraf dan berfungsi sebagai anti-stress

Vitamin C

* Bertindak sebagai anti-histamin tanpa perlu kita mengalami side effect dari pengambilan drugs anti histamin
* Menstabilkan pengeluaran histamin dalam tubuh
* Membantu mencegah penyempitan tiub bronkiol
* Meningkatkan fungsi T-Cell dan Macrophage (Fungsi sistem pertahanan badan, sel darah putih)
* Meningkatkan pertumbuhan tisu.

Nutriferon

* Meningkatkan interferon semulajadi badan dan menguatkan tindakbalas imun badan terutamanya jika anda bekerja dalam persekitaran yang  berhabuk, jerebu dan tidak sihat.
* Sangat digalakkan bagi mereka yang telah mengalami jangkitan kuman dan mempunyai simptom resdung yang agak berat.




Jom baca testimoni mereka yang berikhtiar pulihkan masalah resdung mereka dengan set resdung shaklee nie.. 




Semua ini adalah ikhtiar dari kita… Yang mengizinkan semuanya berlaku adalah Allah S.W.T juga.. betul tak?
Bagi yang menghidap resdung di luar sana...saya amat mengesyorkan Set Resdung Shaklee bagi mengatasi masalah resdung anda... Produk Shaklee adalah produk semulajadi dan bebas dadah.
Hakikatnya... penyakit resdung ini jika dibiarkan melarat akan menjadi kronik dan boleh menyebabkan komplikasi kepada otak dan boleh membawa maut…


https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=4dde03babe16fa41d795202d88d4be9f

Your Shaklee Independent Distributor

Salmiah Othman

 SMS | Call : 019-8769412
 Shaklee ID : 949800
 Email : salmiah80@gmail.com

Saya selalu berkongsi mengenai kebaikan supplemen Shaklee di   
Fan Page Mamaanisshop dan Facebook saya juga, kalau sudi add la saya :)
 

No comments:

Post a Comment