Don't Forget To Join US Our Community
×
bloggerWidget

Monday, 1 June 2015

7 Tips Berpuasa Ketika Hamil Elak Rasa Letih Dan Lebih Bertenaga

Assalammualaikum…selamat pagi semua..semoga dikurniakan kesihatan yang baik hendakNya untuk kita semua..InshaAllah..

Bulan Jun maksudnya tinggal beberapa hari lagi kita akan menjalankan ibadah puasa…Mesti ramai yang tengah berlatih puasa dan yang sedang buat puasa ganti..:) 
Pagi nie saya nak share 7 Tips Berpuasa Ketika Hamil…Paling merisaukan betul tak bagi seorang ibu yang berpuasa ketika hamil... Mana tak nya si ibu berbadan dua..badan tak bertenaga dan kerap rasa lapar…. Risau anak dalam kandungan tak dapat nutrisi yang secukupnya….Badan pula rasa letih je… Buat kerja skit nak baring…pastu rasa pening-pening nak pitam…. Sampaikan tak larat nak berjalan sebab terlalu letih… Tak pasal-pasal tak dapat nak berpuasa sebab kurang  tenaga.



7 TIPS KEKAL BERTENAGA KETIKA BERPUASA

1)  Jangan tinggalkan sahur

Ramai yang amik sambil lewa bab sahur ni. Lebih kurang macam sarapan di mana kita perlukan gizi untuk kekal bertenaga sepanjang berpuasa seharian.Sabda Rasulullah saw,"sahurlah kamu, kerana dalam sahur itu terdapat berkat yang besar".

2) Jangan tangguhkan waktu berbuka

Berbuka dengan makanan yang karbohidrat sederhana untuk memberi tenaga semula. Pengambilan B-complex juga membantu untuk kekal bertenaga.

3) Atur menu makan.

Kita perlukan 5 gizi penting setiap hari iaitu protein,karbohidrat,lemak,vitamin dan mineral. Makanan yang tinggi serat membantu untuk elakkan perut rasa cepat lapar.

4) Elak minum air sejuk ketika berbuka dan gula tinggi.

Boleh gantikkan minuman manis dengan kurma atau minum air suam ketika berbuka. Ini kerana ketika kita berpuasa perut kita dalam keadaan berasid so takde la die 'terkejut' selepas seharian perut kosong.

5) Melakukan senaman ringan

Takde alasan bepuasa tak boleh bersenam. Takde la suruh jogging sekeliling taman cukuplan sekadar berjalan santai, regangan badan selama 1-2jam sebelum berbuka.

6) Banyakkan minum air selepas berbuka

Sebab seharian kita kekurangan air dalam badan so kita kena topup balik air dalam badan dengan pengambilan air yang banyak dari berbuka hingga sahur. Ini juga tips Ida kekal bertenaga bagi ibu yang menyusukan anak.

7) Jangan tidur selepas sahur

Elakkan tidur selepas sahur. Beri laluan kepada makanan untuk dihadam supaya kita tak rasa lapar nanti… Jika sapa pernah buat…kalau tidur selepas sahur…. Bila bangun je mesti perut akan rasa lapar….. Betul tak?

Jom kita lihat perkongsian ibu yang mengandungkan anak keempat ni begitu bertenaga sepanjang beliau berpuasa malah kesan begitu positif pada kelahiran anaknya kali ini.



Di sini juga saya nak kongsikan mengenai supplement SET MIGHTY GEMS (ESP +MEAL SHAKES + PD) yang ramai dah ambil semasa berpuasa pada bulan Ramadhan mahupun puasa sunat di bulan-bulan lain yang inshaAllah membantu anda untuk bertahan dan bertenaga semasa berpuasa….

Set ini terbahagi kepada 3 produk asas untuk pembekalan vitamin, zat galian, tenaga dan pengekalan bendalir badan iaitu Mealshakes, Energizing Soy Protein(ESP) dan Performance Drink(PD). Ketiga-tiga produk ini membekalkan nutrien dan keperluan harian tubuh agar terus bertenaga dan cerdas…
Membekalkan tenaga & memberikan rasa kenyang yang lebih lama.
Menyediakan tenaga yg berkekalan dan membantu menahan rasa lapar menerusi bekalan sumber tenaga yg konsisten.

‘Easy-On-the-Go Meal’ kerana penyediaannya yang begitu mudah, dan kandungannya yang lengkap membekalkan nutrien dan keperluan harian.
Membekalkan sekurang-kurangnya 35% (atau lebih) Nilai Harian (Daily Value) bagi 19 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh tubuh. Sumber yang kaya dengan kalsium, fibre dan protein.

Ia mengandungi formula karbohidrat unik Shaklee iaitu opticarb yang membekalkan tenaga serta merta.
Opticarb ialah rangkaian karbohidrat yang memberikan kita tenaga berterusan tanpa menganggu kestabilan gula dalam darah.
Membantu mengelakkan rasa dehydrat akibat kurang minum air ketika sedang berpuasa. Terbukti secara klinikal mampu menyokong tahap hidrasi berbanding air.


TIPS DAN PANDUAN BERPUASA BAGI IBU YANG MENYUSUKAN BAYI 
TIPS BERPUASA KETIKA HAMIL
BADAN CERGAS DAN BERTENAGA DENGAN SET KEHAMILAN SHAKLEE 
SET BERPUASA UNTUK IBU MENYUSU 


Untuk order dan sebarang pertanyaan...

Hubungi saya segera:

Your Shaklee Independent Distributor
Salmiah Othman
 SMS | Call : 019-8769412
 Shaklee ID : 949800
 Email : salmiah80@gmail.com

Saya selalu berkongsi mengenai kebaikan supplemen Shaklee di Fan Page Mamaanisshop danFacebook saya juga, kalau sudi add la saya :)













2 comments:

  1. Set 3 gem ni mmg awesome. wajib bg ibu hamil amalkan.. :)
    http://momofprecious.blogspot.com/2015/07/tips-kekal-cergas-di-bulan-puasa-yang.html?m=1

    ReplyDelete