Don't Forget To Join US Our Community
×
bloggerWidget

Monday, 8 June 2015

Tips Minum Air Kosong Dan Elak Dehidrasi Di Bulan Puasa



Bulan puasa semakin menghampiri..syukur…tinggal beberapa hari saja lagi..dan bila sebut je bulan puasa… pasti ramai yang terfikir bulan puasa nie kita puasa… pasti tak boleh nak minum air masak yang banyak dan mencukupi seperti di bulan-bulan yang lain…Ye lah kan … sebab waktu siang yang panjang tu kita menjalani ibadah puasa...:)

Kepentingan air kepada tubuh memang tidak dapat disangkal...70% kandungan badan kita adalah terdiri daripada air!! Dehidrasi adalah sangat merbahaya terutama kepada ibuhamil….ibu menyusu kerana memberi kesan kepada pengeluaran susu ibu… gangguan kepada fungsi-fungsi badan dan banyak lagi.


Dan bagi yang mengamalkan supplemen...tentu risau macam mana nak cukupkan pengambilan 3 liter air sehari... Kalau tak dapat 3 liter sehari, 2 liter pun dah cukup…Ok..Jangan risau...Walaupun berpuasa kita masih boleh mendapatkan bekalan air yang mencukupi dengan amalkan tips-tips di bawah :

Tips Minum Air Kosong :

1)  Semasa berbuka, mulakan dengan minum segelas air kosong suam.

2)  Elakkan minum air berperisa dan berais lebih dari 1 gelas. Lebih banyak air berperisa dan berais anda minum, semakin kuranglah anda meminum air kosong

3)  Semasa solat tarawih, bawalah sebotol air kosong : 500 ml atau 1 liter dan teguklah antara salam / dua rakaat.

4)  Semasa tidur, amalkan membawa botol air kosong dan diletakkan di meja sisi katil anda...teguklah apabila terjaga malam.

5)  Semasa bangun sahur...jika anda berazam untuk beramal di sepertiga malam, seperti anda bertarawih.... Letakkan botol air di sisi anda.

6)  Minumlah air kosong dengan tertib. Iaitu dengan cara, teguklah air sebanyak 3 teguk dan berhenti seketika. Bernafaslah dengan teratur 3 kali dan ulanglah semula...

7) Jangan minum berdiri ..ok..:)

Mengelakkan Dehidrasi dengan Performance DrinkShaklee

  
Seringkali kita dengar para atlit meminum minuman isotonik seperti 100 Plus, Revive dan sebagainya bagi menggantikan elektrolit yang hilang. Jika anda adalah peminum tegar minuman isotonik, Performance Drink Shaklee adalah satu-satunya minuman isotonik yang bebas karbonat malah kurang gula (less sugar)!

Performance Drink dicipta pada awalnya untuk para angkasawan NASA untuk mengelakkan badan mereka dari mengalami dehidrasi ketika berada di angkasa lepas untuk tempoh yang lama. Hebat bukan Performance Drink Shaklee ini? Bukan calang-calang pemilihan makanan untuk para angkasawan NASA. Makanan untuk para angkasawan dihasilkan daripada produk bermutu tinggi, enak dan berkhasiat dan kualitinya tidak terjejas dalam keadaan penerbangan angkasa...

Bagaimana Performance Drink boleh membantu mengelakkan dehidrasi?

1)  Campuran Elektrolit OPTI-LTYE™ proprietari dan rumusan esklusif Opticarb memberi kita KARBOHIDRAT untuk tenaga segera dan berkekalan bagi menyokong hidrasi optimum.

2)  Bantu mengelakkan dehidrasi, dan dalam masa yang sama mengawal paras cecair di dalam badan sepanjang berpuasa.

3)  Jika diminum selepas berbuka Performance Drink bantu anda untuk menambah semula tenaga. Pasti anda akan kekal ceria sepanjang puasa jika diamalkan sebelum tidur dan sewaktu sahur.

Performance Drink berperisa oren boleh dinikmati oleh:

1) Ia adalah minuman ahli sukan yang mengandungi imbangan elektrolit yang sempurna untuk membantu mencegah dehydration, seperti fungsi minuman isotonik.

2) Ia membekalkan 3 jenis karbohidrat bagi tenaga dan stamina.

3) Amat sesuai untuk mengelakkan susu merudum ketika berpuasa (bagi ibu yang menyusukan) kerana ia  membantu tubuh kita menjaga kestabilan bendalir agar tidak kekeringan.

4) Ia bukan saja untuk ibu menyusu/mengandung semasa berpuasa, tapi sesuai untuk semua, terutama yang kerja di tengah panas. 

5) Sesuai juga diberikan kepada kanak-kanak yang demam 

6) Sesuai juga diambil oleh pesakitDiabetis kerana  dapat memelihara tahap gula dalam darah bagi mengekalkan keupayaan tenaga dalam meningkatkan stamina.

Testimoni Performance Drink 





Mudah-mudahan dengan tips mudah ini, badan kita akan mendapat bekalan air yang mencukupi dan kita juga akan kekal aktif dan cergas sepanjang hari. Bagi ibu-ibu yang nenyusukan pula…. InshaAllah susu badan yang dihasilkan juga tidak berkurangan sebaliknya tetap mencukupi untuk anak-anak setiap hari..

Untuk order dan sebarang pertanyaan...hubungi saya :)
 
Your Shaklee Independent Distributor

Salmiah Othman

 SMS | Call : 019-8769412
 Shaklee ID : 949800
 Email : salmiah80@gmail.com

Saya selalu berkongsi mengenai kebaikan supplemen Shaklee di
Fan Page Mamaanisshop dan Facebook saya juga..



No comments:

Post a Comment