Masalah Buah Pinggang : Cegah Dengan Vivix Shaklee

00:56 0 Comments A+ a-

Apa itu buah pinggang dan di mana ia terletak?

Buah pinggang adalah dua organ dalaman berbentuk kacang sebesar genggaman anda. Ia terletak di kedua ruang tulang belakang anda di belakang tubuh pada aras pinggang.


Fungsi utama buah pinggang:

  • Untuk menyingkir sisa buangan -Jenis sisa yang selalunya disingkirkan oleh buah pinggang dipanggil “urea” dan “kreatinin“. 
  • Untuk mengawal jumlah cecair. Buah pinggang yang sihat mengawal jumlah cecair di dalam badan dan membantu membuang lebihan cecair dari darah.
  • Untuk mengawal tekanan darah. Tekanan darah perlu dikawal pada suatu tahap tertentu agar kita mempunyai cukup darah di seluruh tubuh. Mengawal tekanan darah pada tahap normal mengelakkan kita mendapat risiko masalah jantung. Jika tekanan darah tinggi, jantung harus berkerja lebih keras.
  • Untuk menyediakan penghasilan sel darah merah.Buah pinggang menghasilkan hormon dipanggil erythropoietin, yang membantu tubuh menghasilkan sel darah merah.
  • Agar tulang kekal sihat. Buah pinggang mengekalkan jumlah fosforus dan kalsium dalam darah; melalui imbangan ini, tulang akan kekal sihat.
(Info Credit to freedomtolive.com.my)

Masalah Kerosakan Buah Pinggang

Antara beberapa tanda seseorang itu mengalami masalah buah pinggang adalah :

  • Ketidakselesaan atau rasa terbakar ketika membuang air kecil.
  • Darah keluar bersama-sama air kencing
  • Air kencing berbuih.
  • Perubahan pada kekerapan membuang air kecil
  • Sakit belakang.
  • Kerap buang air kecil, terutama pada tengah malam.
  • Bengkak pada pergelangan kaki.
  • Sembap pada keliling mata yang berlarutan, terutama pada sebelah pagi.
  • Tiada selera makan.
Kebiasaanya tanda-tanda sebegini masih dianggap remeh. Tetapi untuk menyelamatkan buah pinggang, lebih baik segera lakukan pemeriksaan. Risiko kegagalan buah pinggang semakin tinggi dengan pertambahan umur.Kegagalan buah pinggang seseorang juga boleh menyebabkan pesakit menemui maut.

Justeru, perkara terbaik ialah menjalani pemeriksaan pengesanan. Ujian pengesanan ialah dilakukan melalui ujian darah dan air kencing. Semua orang perlu menjalani pemeriksaan kesihatan ini, terutama mereka yang mempunyai sejarah atau ahli keluarga yang menghidap penyakit kencing manis dan tekanan darah tinggi, kerana mereka berisiko tinggi mendapat masalah kegagalan buah pinggang. 

Kencing manis dan tekanan darah tinggi yang tidak terkawal juga antara punca utama kerosakan buah pinggang. Jika ini berlaku, bermakna pesakit terpaksa bergantung kepada mesin dialisis darah sepanjang hayat.

Tips Menjaga Buah Pinggang

  • Pemakanan seimbang.
  • Minum sekurang-kurangnya dua liter air sehari.
  • Berhenti merokok.
  • Elakkan makan ubatan-ubatan yang tidak penting. Seperti ubat kurus.
  • Kekalkan berat badan seimbang.
  • Bersenam setiap hari sekurangnya-kurangnya 30 minit.
  • Minum Vivix Shaklee yang mengandungi Anggur Muscadine, European Elderberries, Purple Carrot, Polygonum Cuspidatum.

 Testimoni Vivix Shaklee dan Pesakit Buah Pinggang




Cuci Buah Pinggang Dengan Hanya RM 1.00

Selama bertahun-tahun kita mengunakan buah pinggang dalam proses biologi badan, kandungan garam dan racun yang kita tidak tahu bertapa banyak jumlahnya, dan kita tidak pernah mencucinya kecuali bagi yang bermasalah sahaja. Tapi tahukah anda dengan hanya RM1.00, anda mampu mencuci buah pinggang yang banyak berjasa pada kita ini. Caranya mudah sahaja:

1. Beli seikat daun SUP
2. Cuci bersih-bersih
3. Potong kecil-kecil
4. Masukkan ke dalam periuk
5. Masukkan air bersih
6. Didihkan untuk sepuluh minit sahaja
7. Sejukkan
8. Tapis
9. Masukkan ke dalam botol yang sesuai dan,
10. Simpan dalam peti sejuk.

Amalkan meminumnya segelas sehari… inshaAllah anda akan rasa perubahannya , segala kandungan garam dan racun akan dikumuhkan melalui air kencing. Daun SUP telah diketahui sebagai satu kaedah rawatan pembersihan yang terbaik untuk buah pinggang kita dan ia adalah semula jadi!

Selamat mencuba...
Order Vivix secara online :



Untuk order dan sebarang pertanyaan...
Hubungi saya segera:

Your Shaklee Independent Distributor

Salmiah Othman
 SMS | Call : 019-8769412
 Shaklee ID : 949800
 Email : salmiah80@gmail.com

Saya selalu berkongsi mengenai kebaikan supplemen Shaklee di Fan Page Mamaanisshop danFacebook saya juga, kalau sudi add la saya :)





Rawatan Dialisis Buah Pinggang : Faktor Dan Pencegahan

00:28 0 Comments A+ a-

Semua orang pasti tahu bahawa buah pinggang merupakan antara organ penting dalam tubuh manusia.. Kesihatan buah pinggang perlu dijaga untuk memastikannya dapat berfungsi dengan baik.

Amalan pemakanan yang tidak sihat boleh mengundang masalah buah pinggang. Justeru nikmat kesihatan tubuh badan yang Allah berikan perlulah kita jaga dan hargai.
Tapi..malang tidak berbau kan?

Tahukah anda, bagi pesakit buah pinggang yang dah teruk, mereka perlu menjalani rawatan dialisis atau cuci buah pinggang sebanyak tiga kali seminggu.

Dan anda pasti tahu kos dialisis buah pinggang sekitar RM150 ke RM200 sekali cuci…Cuba bayangkan… kalau RM200 sekali cuci, seminggu 3 kali dah RM600… Sebulan RM2400…Mana nak cari duit sebanyak tu setiap bulan…


Apakah ia Dialisis?

Buah pinggang kita berfungsi sebagai organ yang mencuci darah dari segala bahan buangan dan lebihan air dalam badan. Apabila buah pinggang kita menghadapi masalah iaitu tidak dapat menjalankan fungsinya, maka masa inilah seseorang itu perlukan dialisis.

Kegagalan membuang potassium dari dalam saluran darah menyebabkan degupan jantung yang tidak normal dan boleh membawa maut.

Apabila darah melalui buah pinggang, ia akan diproses oleh buah pinggang kita dan buah pinggang tahu berapa banyak air yang perlu dikeluarkan dari tubuh sebagai urin dan sebahagiannya disimpan dalam badan. Bijak buah pinggang kita kan? Selebihnya ia akan menapis darah dari segala bahan buangan yang tidak dikehendaki.

Dialisis adalah satu proses menggunakan mesin khas untuk menggantikan tugas buah pinggang. Seksanya bila nikmat ini tidak dapat dinikmati, bayangkan hanya dengan satu buah pinggang yang tidak berfungsi…manusia akan hadapi pelbagai masalah.

Tidak boleh dibiarkan malah terpaksa menggunakan mesin menggantikan tugas buah pinggang. Mesin dialisis ini telah digunakan sejak tahun 1940 an lagi untuk membantu mereka yang ada masalah kerosakan buah pinggang.

Bagaimana Buah Pinggang Boleh Rosak?

Banyak faktor yang menyebabkan buah pinggang menjadi rosak. 
Antaranya:

  • Kencing manis kronik
  • Masalah pada buah pinggang itu sendiri
  • Masalah darah tinggi
  • Ubat ubatan seperti ubat diuretic
  • Kurang minum air
  • Ada jangkitan kuman yang menyebabkan kerosakan pada fungsi buah pinggang
  • Ubat ubatan seperti Non Steroid Anti Infallmatory (NSAIDs) seperti ibuprofen.
  • Antibiotik seperti Garamycin.
Banyaknya faktor-faktor dia, adakah kita ada benda seperti yang tersebut di atas?
Agaknya bagaimana kita nak kenal tanda-tanda yang kita ni ada sakit atau bermasalah pada buah pinggang? Mesti ada tanda-tanda yang boleh kita kenali.

Kenali Tanda Anda Mungkin Menghidap Kegagalan Buah Pinggang

  • kelesuan
  • nafas menjadi pendek
  • bengkak (edema), ataupun sembab
  • keletihan melampau
Patutlah kalau kita tengok orang yang ada masalah buah pinggang biasanya wajahnya pucat tak bermaya kan.
Kena jaga betul-betul buah pinggang kita sebelum ianya rosak. Kalau ia berpunca dari sakit kencing manis, maka yang lebih baik adalah kita jaga diri dari terkena kencing manis atau usaha untuk ubatinya . Kena tahu punca dulu, baru senang nak rawat.

Agaknya bagaimana nak rawat masalah buah pinggang ni kan? Kalau sebelah sahaja yang rosak, buah pinggang masih boleh berfungsi tapi lama kelamaan boleh lemah juga. Dan akhirnya terpaksa membuat penggantian buah pinggang dengan pembedahan. Kalau boleh memang kita nak elak benda ni.

Resveratrol Bermanfaat Untuk Masalah Buah Pinggang

Kenapa resveratrol dikatakan boleh membantu mereka yang ada masalah buah pinggang? Kajian menunjukkan penggunaan resveratrol boleh menghalang kerosakan buah pinggang yang akan berlaku akibat kencing manis (salah satu punca kegagalan buah pinggang tadi). Apabila masalah diabetes ini diatasi, maka kegagalan buah pinggang dapat dielakkan.

Masalah buah pinggang ini dikaitkan dengan ketidakseimbangan proses oksidatif dan juga pengeluaran antioksidan dalam badan. Bila kekurangan antioksidan, sel-sel akan rosak dan ini mencetuskan kegagalan pada buah pinggang. Juga masalah berpunca dari keradangan yang berlaku yang boleh membawa kepada masalah buah pinggang.

Resveratrol boleh membuang toksin-toksin yang berasal dari ubat ubatan yang merosakkan buah pinggang.

Bagaimana nak dapatkan resveratrol? Ia nya ada dalam vivix. Dan vivix jauh lebih murah dari kos RM2000++ sebulan itu... Terlalu jauh lebih murah dari itu…


Jom lihat testimoni ini...



Bagi mengatasi kos rawatan sakit buah pinggang dan dialisis… 
apa kata anda cuba Vivix Shaklee sebagai penawar terbaik.



Untuk order dan sebarang pertanyaan...
Hubungi saya segera:

Your Shaklee Independent Distributor

Salmiah Othman
 SMS | Call : 019-8769412
 Shaklee ID : 949800
 Email : salmiah80@gmail.com

Saya selalu berkongsi mengenai kebaikan supplemen Shaklee di Fan Page Mamaanisshop danFacebook saya juga, kalau sudi add la saya :)



Kebaikan Esp Shaklee Yang Ramai Tak Tahu

19:35 0 Comments A+ a-

Assalamualaikum ..salam sayang buat semua..

Lama dah tak bersiaran di blog..:) 
Esok last day promosi Esp untuk bulan September…bagi yang belum sempat order tu cepat-cepat sebelum promosi berakhir…mungkin ramai lagi yang diluar sana belum kenal dengan minuman feveret kami sekeluarga..saya share sekali lagi apa kebaikan Esp nie k…nak tengok resepi esp shaklee DI SINI k..


ESP ataupun nama panjangnya Energy Soy Protien adalah antara hot item yang sentiasa mendapat permintaan yang tinggi… Jadi, kenapa ye ESP Shaklee ni terlalu mendapat permintaan yang tinggi???  Walaupun sebenarnya banyak minuman berasaskan soya yang ada dijual dipasaran.

ESP Shaklee adalah serbuk minuman protein yang berkualiti tinggi. ESP Shaklee telah melalui kajian klinikal berkali-kali bagi memastikan ianya adalah protien terbaik. ESP Shaklee mengandungi kacang soya non-GMO dan mengandungi 22 jenis asid amino, yang penting rendah lemak serta rendah kolestrol.

Jom lihat faedah serta kebaikan ESP?

1. Kekal Muda - Asid Amino membina otot manusia, kuku, rambut, darah, organ, kulit, kelenjar, 50,000 jenis protein, 20,000 jenis enzim dan lain-lain. Pengambilan Energizing Soy Protein Shaklee adalah kunci untuk mengekalkan kulit muda dan otot serta memastikan kita sentiasa bertenaga. 

2. Hormon Berasaskan Tumbuhan Semulajadi – kacang soya adalah tumbuhan yang hanya kaya dalamisoflavon yang sama dengan fungsi hormon wanita. Ia membantu dalam mengurangkan paras kolesteroldan mencegah osteoporosis dan penyakit jantung.

3. Memulihkan Fungsi Prostat Lelaki - genistein dalam kacang soya telah membuktikan bahawa ia mempunyai keupayaan untuk menghalang pertumbuhan dan mencegah sel kanser daripada merebak. Ia memusnahkan radikal bebas dalam sel-sel kita sebelum radikal bebas bermutasi DNA sel-sel menjadi sel-sel kanser. Ia juga menjaga rahim dan ovari, kitaran haid dan prostat.

4. Kulit berseri dan anjal – Merangsang regenerasi kulit dan otot, memulihkan kedutan, sebagai anti-penuaan, mengembalikan keserian kulit dan kelembutan-lembutan otot, sekali gus mempercepatkan pemulihan luka dan menghilangkan parut.

5. Pemberi tenaga segera – Membekalkan tenaga segera dan meningkatkan sistem imun, dengan itu ia memulihkan keletihan, migrain, insomnia dan tekanan gejala yang berkaitan seperti kemurungan, kebimbangan, ketakutan, dll.

6. Memulihkan Pigmentasi – Melambatkan proses uban, rambut gugur, masalah keadaan rambut, pigmentasi, freckles.

7. Memperbaiki Memori – Menguatkan ingatan, kecergasan, keupayaan seksual, dan sebagainya.




Setiap rumah memang perlu ada sebotol ESP Shaklee…




Untuk order dan sebarang pertanyaan...
Hubungi saya segera:

Your Shaklee Independent Distributor

Salmiah Othman
 SMS | Call : 019-8769412
 Shaklee ID : 949800
 Email : salmiah80@gmail.com


Saya selalu berkongsi mengenai kebaikan supplemen Shaklee di Fan Page Mamaanisshop danFacebook saya juga, kalau sudi add la saya :)