Don't Forget To Join US Our Community
×
bloggerWidget

Tuesday, 22 November 2016

Tips Urus Masa Sebagai Ibu..Antara Keluarga, Kerjaya Dan Juga Bisnes

Masa..
Tak pernah berubah...

Masa setiap orang tetap sama iaitu 24 jam..x lebih..x kurang..
Yang membezakannya ialah cara kita nak uruskan masa tue..

Sebelum nak kongsi tips uruskan masa..saya nak kongsi satu nie..” Adakan waktu untuk Allah..inshaAllah Allah akan adakan waktu untuk kita..” JAGA SOLAT ..inshaAllah..
Sedikit tips dari saya yg biasa sy amalkan..maklumla supermom yg sentiasa bz..rasa x cukup kaki tangan..macam tangan sotong dah..ahaa..


Tulis & senaraikan apa yg kita nak buat hari ni atas kertas @ buku harian korang..
Contoh la bg saya ibu bekerjaya..bersama 3 org anak..tanpa suami disisi atas kehendak tugasan..& ada part time bisnes Shaklee..

So..Untuk hari nie..

1) Pagi2..
Bangun awal pagi..solat
Siapkan anak2..
Hantar g sekolah..
Then g tmpat kerja..
Jangan lupa Dhuha

2) Tengahari
Ambil anak2..send to Nenek house
Time rehat (selitkan dengan bisnes Shaklee..)

3) Petang
Balik kerja..pickup anak2..
Siapkan makan malam..
Settlekan keja rumah (mengemas,iron baju..dan bla..bla..sampai settle )

4) Malam..
Masa untuk anak2..( sebolehnya time nie saya akan luangkan sebaik2nya dgn anak2..dengar cerita mereka..buat aktiviti melukis..mewarna..bercerita..baca buku..tengok tv sama2 & sebagainya )
Masa untuk saya update bisnes Shaklee..
Masa untuk anak2 tidur memang sy fix before 10..

Dan biasanya waktu rehat memang saya gunakan sebaiknya untuk bisnes Shaklee saya...

Self Reminder always...Yang WAJIB tue hendaklah diutamakan...Dapatkan masa yg berkat dengan dekatkan diri kita pada Allah s.w.t (solat awal waktu..banyakkan zikir..selawat.. mengaji Al-Quran dll)

Itulah sedikit tips dari saya bgaimana nak bahagi dan urus masa sebagai ibu..antara kerjaya..keluarga & juga bisnes..
Yang penting adalah komited & fokus dengan apa yg kita nak buat..
Sentiasa bersangka baik pada Allah...

Firman Allah dalam surah At-Talaq ayat 2 dan 3:

Barangsiapa yang bertakwa kepada Allah, nescaya DIA akan mengadakan baginya jalan keluar,Dan memberinya rezeki dari arah yang tiada disangka-sangkanya, Dan barangsiapa bertawakkal kepada Allah nescaya Allah akan mencukupkan keperluannya,Sesungguhnya ALLAH melaksanakan urusan yang dikehendakinya,Sesungguhnya ALLAH telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu.


Hendak seribu daya..taknak seribu dalih kan ??
Nak join sy buat bisnes Shaklee? Boleh aje..Jom contact sy..

Hubungi saya segera:

Your Shaklee Independent Distributor
Salmiah Othman
 SMS | Call : 019-8769412
 Shaklee ID : 949800
 Email : salmiah80@gmail.com

Saya selalu berkongsi mengenai kebaikan supplemen Shaklee di Fan Page Mamaanisshop danFacebook saya juga, kalau sudi add la saya :)



No comments:

Post a Comment