Don't Forget To Join US Our Community
×
bloggerWidget

Monday, 12 December 2016

Khasiat Dan Kelebihan Sayur Sawi Untuk Kesihatan Kita

Ada tak yang tak suka makan sayur...??
Sapa yang tak suka makan sayur mudah nak kena SEMBELIT!!..sakit woo...


Sayur sawi..
Antara feberet sayur yang saya makan..hihi...
Masak tumis...sup..campur dengan carrot..anak jagung...ayam..memang sedap...



Antara kelebihan sayur sawi utk kesihatan kita ialah :

1) Mengandungi vitamin K

Membantu pembekuan darah
Mencegah penyakit serius seperti penyakit jantung & stroke
Menjaga tulang dari proses osteoporosis
Menangani kanserMencegah penyakit alzheimer
Mengawal kadar gula dalam darah

2) Kandungan vitamin A yang tinggi

Menjaga kornea mata agar sentiasa sihat.

3) Mengandungi  vitamin C

Berperanan dalam pembentukan kolagen interselular.
Penting dalam penyembuhan luka serta daya tahan tubuh melawan infeksi dan stress.

4) Mengandungi Asam Folat

Mengatasi anemia yang sering terjadi pada ibu hamil
Koenzim untuk beberapa sistem enzim.

5) Kaya dengan serat dan mineral

Menurunkan kadar kolesterol dan gula darah
Mencegah diabetes dan kanser kolon...

Wahh..banyak khasiat sayur sawi nie..

Namun..kualiti sayur-sayuran yang ada kini mungkin tidak lagi setanding kualitinya berbanding sayur-sayuran yang ditanam (secara organik) beberapa dekad yang lalu...


Sayur-sayuran zaman kini terlalu banyak ‘dimanjakan’ dengan bahan-bahan kimia, yang mungkin memusnahkan kualiti nutrien yang terkandung di dalamnya...

Kadang-kadang tu saya tak sempat juga balik kerja..masak pun ala kadar je..sampai sayur pun x sempat nak masak..hihi

Jadi..saya ambil suplement untuk bantu isi lompong2 kekurangan nutrien dalam badan saya...macam saya tiap-tiap hari akan ambil #vitaminC #Bcomplex #Alfalfa..
untuk top-up kepada nutrisi dalam makanan yang semakin hilang...Sekaligus untuk membantu mengekalkan tahap kesihatan...

Dan semuanya dengan izin Allah juga. Kita manusia..hanya mampu merancang.. berusaha dan tawakal padaNya...
 
Prevention is much cheaper than cure....

Ada yg berminat nak cuba suplemen shaklee...???
Boleh contact sy k..

 


Your Shaklee Independent Distributor
Salmiah Othman
 SMS | Call : 019-8769412
 Shaklee ID : 949800
 Email : salmiah80@gmail.com
Saya selalu berkongsi mengenai kebaikan supplemen Shaklee di Fan Page Mamaanisshop danFacebook saya juga, kalau sudi add la saya :)



No comments:

Post a Comment