Don't Forget To Join US Our Community
×
bloggerWidget

Wednesday, 21 December 2016

Tips Berjimat Cermat Untuk Masa Depan

"Sediakan Payung Sebelum Hujan"


Amalan berjimat cermat satu amalan yang mulia... dan harus dipraktikkan oleh kita semua...lebih2 lagi dalam keadaan ekonomi & harga barang yang semakin meningkat dari tahun ke tahun...so..jangan lah boros ketika berbelanja...hihi peringatan untuk diri saya sendiri juga..Sebab bukan mudah nak memupuk sikap berjimat cermat dalam dalam diri kita nie..apatah lagi bila tengok barang tu..barang nie..semua nak beli..


Jadi..saya nak ajak kawan2 semua mengamalkan sikap mulia ini iaitu dengan menanamkan sikap rajin menabung....untuk masa depan....
Mak ayah boleh galakkan anak2 dari kecil lagi untuk menabung.. bak kata pepatah "melentur buluh biarlah dari rebungnya " ...didik anak2 untuk mempunyai tabungan sendiri di rumah..cth menabung wang lebihan belanja sekolah dan gunakan simpanan dieorg utk beli barangan keperluan saja...

Mak ayah juga boleh buka akaun simpanan anak2 di bank2...Hasil dari simpanan nanti dapatlah digunakan untuk keperluan masa depan anak2...yang lebih terjamin...
Lagi satu...sebelum nak beli barang..rancang terlebih dahulu..listkan barang2 yang nak d beli...untuk mengelakkan sebarang pembaziran dan belilah barangan mengikut keperluan... bukan ikut nafsu...ingat satu peribahasa nie... beringat sebelum terkena....berjimat sebelum habis..

Sedikit tip untuk berjimat cermat nak urus kewangan sebagai panduan kita bersama

1) Sediakan bajet kewangan keluarga

Ukurlah baju di badan sendiri. Elakkan berbelanja di luar kemampuan..Utamakan yang perlu utk keperluan keluarga.

2) Merancang kewangan untuk masa depan

Sediakan payung sebelum hujan. Wujudkan simpanan tetap atau tabungan untuk masa depan atau kecemasan. Boleh juga membuat simpanan dalam skim takaful yang memberikan manfaat perlindungan yang tidak kita dapati dengan simpanan biasa. Bagi mereka yang berminat dengan amanah saham, pilihlah yang terbaik untuk membuat pelaburan.

3) Masak sendiri d rumah

Kurangkan makan di kedai. Ini lebih jimat... terutama bagi keluarga yang ramai. Air tangan ibu atau isteri akan mengikat kasih sayang antara keluarga serta lebih terjaga kebersihannya....

4) Bawa bekal ke pejabat @ sekolah..

Bagi yg berkesempatan...amalkan membawa bekal ke pejabat...anak2 pun boleh bawa bekal ke sekolah...Dengan cara ini kita dapat berjimat paling kurang RM3 sehari...boleh jimat duit & simpan untuk time2 kecemasan...

5) Buat Side Income

Boleh jana pendapatan sampingan utk tambah pendapatan...cari bisnes yang mudah dan senang..tak perlu modal yang besar utk mula..hasil berbisnes boleh simpan untuk masa2 perlu... Kalau nak join bisnes shaklee boleh sertai saya...

Semoga bermanfaat utk semua...sama2 kita amalkan sikap berjimat cermat utk masa depan...Belum buat simpanan??? Jom mulakan dari sekarang !!!

Your Biz Mentor :)
Salmiah Othman
 SMS | Call : 019-8769412
 Shaklee ID : 949800
 Email : salmiah80@gmail.com
Saya selalu berkongsi mengenai kebaikan supplemen Shaklee di Fan Page Mamaanisshop danFacebook saya juga, kalau sudi add la saya :)


No comments:

Post a Comment