Don't Forget To Join US Our Community
×
bloggerWidget

Thursday, 15 December 2016

Tips Menyimpan Untuk Masa Depan Anak-Anak

Jom menyimpan untuk masa depan anak-anak..


Pasti kita semua nak yang terbaik untuk anak2..permata hati..pengarang jantung kita yg comel2 tu...

Si kakak nak jadi cikgu..
Si abg nak jadi astronout..
Si adik belum tau nak jadi apa bila dah besar..haha..
 

Impian anak2 yang menggunung tinggi..tinggi lagi harapan kita sebagai ibubapa...nak dieorg berjaya..Tak kira lah keperluan dari segi perbelanjaan harian...pendidikan & kewangan dimasa depan mereka..yang perlu kita standby dari awal untuk mereka capai cita2...
Tambah zaman sekarang kos sara hidup makin meningkat dari hari ke hari..kos pendidikan yang semakin tinggi..maka kita kena merancang dari awal macam mana nak menyimpan untuk anak setiap bulan dan nak simpan kat mana..& cukup kah simpanan untuk mereka lanjutkan pelajaran ke universiti dan pelbagai keperluan lain lagi..
Sekarang nie..kita tak boleh bergantung sepenuhnya kepada PTPTN..Selalu saya dengar..duit PTPTN tak cukup untuk menampung kos sara hidup seorang pelajar di universiti tempatan...

Jadi..sebagai perancangan awal..kita suami isteri boleh menyimpan dalam ASB setiap bulan Rm100 ke..kalau lebih lagi bagus..yang penting DISIPLIN @pun simpan dalam Tabung Haji..boleh bukak akaun simpanan untuk anak-anak sekali..

Macam saya memang awal-awal dah bukak akaun tabung haji untuk anak2..Duit orang bagi..contohnya duit raya..boleh simpan terus dalam akaun anak2..simpanan syiling tabung kat rumah bila cukup waktu boleh tambah untuk simpanan...

So..mommy2 yang belum mempunyai simpanan untuk anak2..mula fikirkannya dan bertindak segera !!!!
 
Sedikit tips untuk mendisiplinkan diri kita untuk membuat tabung simpanan bagi masa depan anak-anak?
 
1) Ubah gaya hidup

Kalau dulu kita seorang yang boros..cuba ubah untuk jadi lebih simple..membeli biar berpada-pada..beli barang-barang mengikut keperluan saja…

2) Bina prinsip kewangan peribadi

Cuba amalkan sikap simpan dulu baru belanja..contohnya bila dapat gaji hujung bulan tu..asingkan siap-siap untuk simpanan dahulu..lagipun bukan untuk org lain jugak kan..semuanya untuk kebaikan diri sendiri & keluarga..

3) Menabung dan istiqamah

Bila dah menabung tu..jangan pulak asyik keluarkan...mesti disiplinkan diri untuk menyimpan..Tak nak la bila duit gaji tak cukup.. kita korek tabung..Kecuali tabung tu memang kita dah rancang nak buat apa..tabung untuk kegunaan pegi melancong ke…

4) Cari side income

Alhamdulillah..saya tengah buat part time bisnes bersama Shaklee..bisnes yang mudah dah senang..tak perlukan modal yang tinggi..tapi hasil nya memang sangat-sangat membantu untuk tingkatkan ekonomi keluarga dan untuk buat simpanan…bonus Shaklee nie saya dapat tengah-tengah bulan..dapat top up untuk beli susu anak..pampers..keperluan dapur..siap dapat bayar bil air..bil astro..bil elektrik lagi..nak menyimpan pun lagilah terbuka luas dengan bisnes Shaklee nie…

5) Jangan suka berhutang

Untuk mengelakkan dari berhutang…kita memang kena kerja keras untuk mencukupkan keperluan peribadi dan keluarga…hutang kereta dan rumah tu biasa la..kalau boleh tak nak terikat dengan hutang yang banyak..

6) Rajin bersedekah

Nak sedekah jangan tunggu kaya..bersedekah amalan mulia..mudah rezeki nak masuk..tolong orang pun satu sedekah..Bila kita suka tolong orang…Allah akan tolong kita…setuju ???

Menabunglah dari sekarang kerana ‘sedikit-sedikit, lama-lama jadi bukit’:)

Berminat untuk tambah side income bersama bisnes shaklee ?? 
Hubungi saya segera:
Your Shaklee Independent Distributor
Salmiah Othman
 SMS | Call : 019-8769412
 Shaklee ID : 949800
 Email : salmiah80@gmail.com
Saya selalu berkongsi mengenai kebaikan supplemen Shaklee di Fan Page Mamaanisshop danFacebook saya juga, kalau sudi add la saya :)

No comments:

Post a Comment