Don't Forget To Join US Our Community
×
bloggerWidget

Monday, 10 April 2017

Rawatan Alternatif Yang Membantu Kurangkan Gejala Kesakitan Akibat Slip Disc Iaitu Dengan Pengambilan Vivix Dan Set Vitamin Shaklee

Pembaca semua pasti pernah dengar tentang slip disc kan?

Pada entry kali nie..saya nak berkongsi pada semua apakah rawatan alternatif yang dapat membantu pesakit Slip Disc sekaligus untuk mengurangkan gejala kesakitan akibat slip disc iaitu dengan pengambilan Vivix dan Set Vitamin Shaklee…sebelum itu..kita tengok dulu apa yang dimaksudkan dengan slip disc..



Apa itu Slip Disc ?

Slip Disc adalah satu istilah yang digunakan dalam dunia perubatan terhadap kecederaan yang biasa berlaku terhadap tulang belakang. Secara ringkasnya ‘Slipped Disc’ bermaksud disc pada tulang belakang  terbonjol atau tergelongsor keluar sehingga menekan urat saraf pada saraf tunjang. Atau lebih mudah faham slip disc ni keadaan dimana tulang belakang telah berganjak atau tergelicir dari kedudukan asal…


Punca-punca Slip Disc

Antara punca-punca yang dikenalpasti boleh menyebabkan masalah ini berlaku adalah:

1) Trauma – contohnya pesakit jatuh terduduk, mengalami kemalangan jalanraya dan sebagainya.

2) Pesakit mengangkat bebanan yang berat – contohnya kerana pekerjaan, atau mendukung anak untuk tempoh masa yang lama

3) Tidak menjaga postur belakang semasa duduk atau mengangkat barang. Posisi membongkok akan menyebabkan disk menekan saraf di belakang.

4) Duduk terlalu lama – contohnya pemandu lori dan bas yang duduk berjam-jam lamanya kerana memandu

5) Sukan mengangkat berat

Ia juga menjelaskan kenapa masalah Slip Disc ini berlaku secara majoritinya dikalangan pemuda dalam usia 20 ke 30-an terutamanya mereka yang bekerja sebagai buruh kasar dan selalu mengangkat bebanan…

Antara Tanda-Tanda Slip Disc


Slip Disc merupakan satu masalah kesihatan yang mempengaruhi semua pergerakan seharian anda…Antara tanda-tanda awal kemungkinan anda mengalami masalah slip Disc

1) Anda akan merasa sakit seperti mencucuk di belakang atau leher hingga ke tangan dan kaki.
2) Kesakitan apabila berlaku ketegangan otot.
3) Tangan dan kaki selalu kebas dan rasa menyucuk.
4) Berasa lebih selesa apabila beralih ke posisi yang lain semasa duduk. (kerap beralih posisi)
5) Merasa sakit pada satu bahagian atau posisi tubuh sahaja.
6) Anda akan merasakan kesakitan yang “extreme” dari kesakitan belakang atau leher.
7) Kurang bermaya.

8) Kadang-kadang, anda mungkin berasa gatal-gatal(kesemutan) di sekitar alat kelamin.

Rawatan

Pada peringkat awal, untuk kes disc protrusion, di mana disk yg terkeluar tidak terlalu teruk, ia boleh dirawat dengan menjaga bahagian belakang kita iaitu dengan menggunakan postur badan yang betul dan mengelakkan diri daripada mengangkat benda-benda yang berat. Postur yang betul boleh mengelakkan masalah ini menjadi lebih serius kerana pesakit yang gemar duduk membongkok akan mengakibatkan disk beliau makin tertonjol ke belakang dan menekan saraf.

Pesakit akan diberi ubat penahan sakit dan ubat anti-radang bagi mengurangkan kesakitan. Fisioterapi termasuk menggunakan kaedah haba (heat therapy) dan ultrasound boleh membantu. Senaman bagi menguatkan otot belakang juga akan diajarkan kepada pesakit. Bagi sesetengah pesakit, teknik lumbar traction (menarik pinggang pesakit dengan pemberat bagi meregangkan ruas antara tulang belakang pesakit) didapati turut membantu…

Namun sekiranya Slip Disc ini agak serius dan menekan saraf, ia akan menyebabkan kaki menjadi kebas dan kadangkala lemah. Pada peringkat ini, kadangkala fisioterapi tidak lagi berkesan dan pembedahan mungkin perlu dilakukan bagi membebaskan saraf yang tertekan. Kurang daripada 10 peratus pesakit memerlukan pembedahan.

Pembedahan yang dilakukan melibatkan pembuangan disk yang menekan saraf. Ia dilakukan dengan menggunakan kamera xray khas (Image Intensifier) di bilik bedah. Teknik terkini melibatkan bukaan yang kecil dengan menggunakan kamera dan alatan khusus bagi membuang disk yang bermasalah...

Vitamin Shaklee Yang Membantu Mengurangkan Gejala Kesakitan Pada Pesakit Slip Disc

1) Ostematrix

Merupakan sumber kalsium yang penting untuk kesihatan tulang, otot dan ligamen. Bukan sekadar kalsium, Ostematrix mengandungi magnesium yang membantu penyerapan kalsium ke dalam tubuh dan membantu menguatkan tulang.

2) Omega Guard

Omega-3 merupakan anti inflamasi yang baik…ia mengurangkan inflamasi atau radang akibat sakit sendi dan bertindak sebagai pelincir pada sendi.

3) Vivix

Merupakan agen anti penuaan di mana ianya menjaga keanjalan struktur disc tulang belakang dan mengurangkan risiko Slip Disc. Selain menyokong kesihatan sendi, Vivix juga menyokong kesihatan tubuh secara menyeluruh…

4) B complex
vitamin B amat membantu mengurangkan serta mengawal kadar stress. Kesakitan tulang belakang yang berpanjangan turut berupaya menjejaskan kesihatan mental kerana sistem saraf yang berkait rapat dengan sistem otak. Vitamin B complex juga perlu untuk kesihatan saraf.

Jom kita baca Testimoni Pesakit Slip Disc Sembuh Selepas Konsisten dengan Vivix


" Assalamualaikum wbt.
Saya Siti Roziana Bt.Alias, berumur 33 tahun dan merupakan ibu kepada 3 orang cahaya mata. Saya seorang WAHM dan kini menetap di Puchong.

Saya seorang yang agak aktif ketika di universiti dahulu. Bola jaring, kayak dan aktiviti rekreasi lasak menjadi pilihan ketika itu. Pendek kata..jatuh terseliuh, lebam dan injured dah jadi rutin saya. Akibatnya belakang mula rasa sakit hingga ke tapak kaki.

Pernah juga saya pergi mengurut kerana kecederaan yang saya alami tetapi kerana tempat mengurut itu agak jauh dari Universiti itu sekali sahaja saya kesana. Dan saya pendam sakit itu kononnya tak mahu terlalu memikirkannya dan berharap ia akan baik sendiri suatu hari nanti

Tuntutan kerjaya saya sebagai Jurutera Rangkaian memerlukan saya banyak keluar pejabat dan pergi ke tempat pelanggan kami. Oleh kerana kerja saya melibatkan pemasangan kabel, perkakasan IT dan computer..makanya kebanyakan barang itu saya akan angkat sendiri selagi terdaya. Tanpa saya sedari sakit itu datang semula. Paling ketara di bahagian belakang hinggalah ke tapak kaki. Berdenyut-denyut dan sungguh menyakitkan.

Jadi apabila saya mula rasa sakit..saya akan makan kan ubat tahan sakit yang diberikan doctor. Memang lega..namun ia hanya berkesan untuk sementara waktu..
Hendak dijadikan cerita, pada tahun 2013 sakit belakang saya menjadi amat kronik. Sakit hingga saya berjalan mengengkang ke hospital kerana terasa amat perit di bahagian pinggang, punggung dan kaki. Jika saya berjalan seperti orang normal..sepertinya ada sesuatu mencucuk-cucuk belakang dan kaki saya.

Suami cadangkan saya refer terus ke pakar Ortopedik kerana keadaan saya yang amat merisaukan nya. Bila sesi soal jawab dengan pakar..pakar menegur saya kerana membiarkan masalah belakang saya yang berlarutan tidak dirawat sehingga 9 tahun lamanya.Pelik juga katanya saya boleh tahan sakit sebegitu..huhuhu..

Beliau menjalankan beberapa ujian dan hasil dari ujian MRI mendapati tulang L4 saya telah terkeluar sedikit atau dalam istilahnya Slip Disc. Kata doctor itulah yang menjadi punca kepada sakit belakang saya selama ini dan ia masih belum di tahap kritikal.

Saya ditahan wad selama seminggu dan menjalani beberapa sesi fisioterapi dan ia mendatangkan sedikit kelegaan. Namun kata doctor saya tidak boleh terlalu lasak dan mengangkat benda berat kerana masalah slip disc saya itu. Sedih mendengarnya kerana saya sedar sebagai seorang pekerja/ ibu pasti banyak perkara yang akan terbatas nanti.

Disebabkan tuntutan kerja yang agak sibuk ketika itu saya tidak menumpukan proses penyembuhan fisioterapi yang telah dijadualkan doctor, namun saya cuba ikhtiar dengan cara lain yang saya rasa fleksibel dengan diri saya.

Saya bertanyakan kepada rakan dan juga mencari di internet . Saya lihat ramai orang bercerita tentang khasiat Vivix yang telah membantu ramai pesakit kronik untuk kembali sihat. Jadi tanpa berlengah lagi...tanpa berkira kira berapa harga sebotol Vivix itu saya terus membeli sebotol Vivix dan juga GLA ( Saya consume serentak dengan Vivix kerana saya turut mengalami masalah prolong period)

Awal ambilan saya kena healing crisis yang teruk juga...pening kepala, tak sedap badan, rasa nak demam.. tapi saya tabahkan hati juga untuk habiskan sebotol.

Perubahan yang mula-mula saya rasai, apabila Prolong Period saya yang tak berhenti selama 6 bulan (dimana seiring dengan sakit slip disc) berhenti serta merta. (Prolong period ini tidak tahu apa puncanya kerana saya disahkan tiada cyst dan fibroid oleh Doctor O&G.)
Perubahan ini turut disedari oleh suami. Katanya saya nampak sihat berbanding dulu dan tidak lagi mengadu sakit belakang setiap malam

Dan syukur pada anugerah yang tak terhingga dariNya yang saya hamil anak kami yang ketiga.Saya alahan diawal kehamilan namun tiada sakit pinggang /belakang yang teruk seperti dua kali kehamilan sebelum ini. Dengan asbab Vivix dan GLA, slip disc dan prolong period saya sembuh. Badan saya sihat dan segar..malah sentiasa bertenaga. Terima kasih Allah..terima kasih Vivix kerna kembalikan semula nikmat sihat pada diri saya. "

Antara Testimoni2 Yang Lain 







Adakah anda juga mengalami masalah slip disc?..Agaknya berapa kos rawatan yang telah anda keluarkan?? Kos rawatan bukannya murah kan dan nilai kesihatan itu lebih penting. Kalau anda mengalami masalah slip disc ini…segeralah dapatkan Vivix dan Set Vitamin Shaklee seperti diatas bagi membantu mengatasi masalah tersebut…inshaAllah..kita ikhtiar..selebihnya kita serah pada Yang Maha Kuasa…Dia Yang Menyembuhkan segala penyakit...




Untuk order dan sebarang pertanyaan...

Hubungi saya segera:

Your Shaklee Independent Distributor
Salmiah Othman
 SMS | Call : 019-8769412
 Shaklee ID : 949800
 Email : salmiah80@gmail.com


Saya selalu berkongsi mengenai kebaikan supplemen Shaklee di Fan Page Mamaanisshop danFacebook saya juga, kalau sudi add la saya :)




No comments:

Post a Comment