Don't Forget To Join US Our Community
×
bloggerWidget

Sunday, 16 April 2017

Vivix Dan Vitamin Shaklee Bantu Pesakit Bell's Palsy Kembali Pulih

Hari nie saya nak bercerita tentang Bell's Palsy...pernah dengar tak? Keadaannya seperti ini..dimana Pesakit Bell's Palsy akan mengalami perubahan ketara pada wajahnya yang kelihatan melorot ke bawah…Gejala Bell’s Palsy boleh terjadi secara tiba-tiba dan menyerang sesiapa sahaja tanpa mengira peringkat umur…Masih belum dapat dipastikan mengapa ianya terjadi…Doktor percaya ia mungkin kerana saraf yang mengendalikan otot pada wajah tertekan atau terganggu..dan mengambil masa untuk kembali pulih seperti sediakala..


Saya akan berkongsi pada anda semua juga bagaimana Vivix dan Vitamin Shaklee boleh membantu pesakit Bell’s Palsy untuk kembali pulih..sebelum tu..kita lihat dulu apa yang dimaksudkan dengan Bell’s Palsy ini..

Apa itu Bell’s Palsy?

Bell’s Palsy merupakan penyakit kelumpuhan pada muka akibat masalah pada saraf muka… Ia menyebabkan  pesakit tidak dapat mengawal otot-otot  muka pada bahagian yang terjejas.

Hakikatnya Bell’s Palsy dan strok adalah penyakit yang berbeza...Jika pesakit strok mengalami lumpuh pada beberapa anggota badan..pesakit Bell’s Palsy pula  hanya mengalami lumpuh pada muka...Bell Palsy boleh berlaku secara tiba-tiba dan biasanya hanya melibatkan sebelah muka...Namun dalam kes tertentu  ia boleh melibatkan kelumpuhan kedua-dua belah muka.


Punca Terjadinya Bell’s Palsy

Sehingga kini..punca sebenar yang menyebabkan Bell’s Palsy  masih belum diketahui.  Ianya mungkin disebabkan oleh radang akibat jangkitan viral seperti herpes yang menyebabkan saraf muka menjadi bengkak…Trauma, gangguan emosi dan tenaga yang tidak stabil juga dikatakan boleh menjadi punca penyakit ini…Malah bagi masyarakat tempatan..ada juga yang mengaitkan penyakit ini dengan gangguan makhluk halus..

Golongan yang sering mengalami penyakit Bell's palsy adalah dari golongan dewasa. Golongan kanak-kanak juga turut mengalami tetapi kurang berbanding golongan dewasa.

Terdapat beberapa tanda yang berlaku apabila seseorang mengalami Bell’s palsy.

Antara tanda-tanda tersebut adalah seperti:

1) Kesukaran ketika makan dan minum
2) Kelumpuhan muka hanya pada sebelah muka sehingga menyebabkan kesukaran untuk menutup sebelah mata.
3) Perubahan pada muka
4) Lelehan air liur yang tidak dapat mengawal oleh otot muka
5) Mata atau mulut menjadi kering
6) Kehilangan deria rasa
7) Rasa ketegangan di muka seperti ditarik ke arah bahagian muka sebelah lain
8) Terasa sakit di depan atau di belakang telinga
9) Kurang kepekaan pada bunyi pada bahagian muka yang terjejas

Bagaimana Peluang Pesakit Bell’s Palsy Untuk Kembali Sembuh?

70% daripada pesakit bell’s palsy biasanya akan kembali pulih selepas 2-3 minggu. Namun, bergantung kepada tahap kerosakan saraf yang di alami, kesedaran dan tindakan pesakit untuk mendapatkan rawatan. Ia mungkin memakan masa sehingga 10 bulan untuk ulih sepenuhnya atau lebih lama lagi mengikut kondisi pesakit.

Rawatan Untuk Bell’s Palsy

Rawatan Oleh Doktor

Apabila anda berjumpa doktor dan doktor sahkan anda dijangkiti  bell's palsy..kebiasaan doktor akan memberikan beberapa jenis ubatan seperti steroid, antivirus, ubat titis mata dan sebagainya...Doktor juga akan menyarankan pesakit membuat fisiologi untuk menguatkan otot terjejas dan memberi stimulasi kepada saraf yang terlibat.

Kadangkala rawatan fisioterapi diberi kepada pesakit Bell’s Palsy bagi membantu menguatkan otot terjejas dan untuk stimulasi saraf terlibat. Contoh fisioterapi seperti urutan muka, senaman otot muka dan stimulasi elektrik. Pembedahan mungkin dilakukan untuk kes Bell’s Palsy yang berlanjutan.

Rawatan Alternatif


Saya faham apabila seseorang  diserang penyakit bell’s palsy..pelbagai cara dan ikhtiar yg diusahakan untuk merawatnya..

Bagaimana Vivix Dan Vitamin Shaklee Bantu Atasi Masalah Bell’s Palsy?


1) Vivix merupakan minuman kesihatan yang dihasilkan daripada anggur muscadine, elderberi dan purple carrot. Gabungan tumbuhan ini menghasilkan satu minuman yang sangat lengkap dan bagus untuk membantu baikpulih Dna yang sering sahaja terdedah kepada virus di sekeliling.

Ia membantu untuk meningkatkan antibodi dan juga mempercepatkan proses baikpulih penyakit bell’s palsy…Kadar penyembuhan secara total insha Allah akan lebih cepat berbanding dengan pesakit yang tidak mengambil vivix..

2) Omega Guard bantu kurangkan keradangan Bell’s Palsy. Dimana kandungan dalam Omega Guard ada Omega 3 yang bantu untuk keradangan di sistem saraf yang menganggu fungsi saraf itu sendiri.

3) B Complex bantu dalam tingkatkan sistem saraf. Ini kerana dalam B Complex ada kandungan vitamin B1, B6, dan B12 yang penting untuk pembentukan myelin iaitu protein yang terbentuk di sekeliling sel saraf.

4) Vitamin E pula bantu dalam melancarkan peredaran darah. Untuk pengetahuan anda, vitamin E ialah vitamin yang tinggi antioksidan yang mampu bantu melancarkan peredaran darah dan bantu penghantaran oksigen secukupnya di bahagian saraf yang kebas akibat Bell’s Palsy.

Jom kita lihat perkongsian sebenar daripada seorang pesakit Bell’s Palsy, Puan Faiza, tentang penyakit Bell’s Palsy yang dihidapai..dan bagaimana beliau berikhtiar dengan Vivix Shaklee sebagai rawatan alternatif untuk penyakit Bell’s Palsy...


2 Oktober 2015

Saya bangun sebelah muka dah jatuh. Tak boleh senyum. Mata tak boleh tutup. Air mata mengalir macam menangis. Sakit. Rasa tegang je.

Doktor sahkan saya diserang Bell’s Palsy. Bukan STROKE. Tapi kelemahan sebelah otot muka. Saya di steroid. Punca UNKNOWN. Tapi maybe sebab saya menyusukan, dan baru lepas bersalin. Saya tidak mengambil sebarang steroid lagi selepas tu.

Consume SPECIAL DOSE Vivix. Dan consume OmegaGuard, Bcomplex & Vitamin E dengan EXTREME. Saya juga menjalani fisioterapi.

Alhamdullilah selepas 90 hari, saya diberi kesempatan SENYUM kembali.

Share la. Saya izinkan. Kalau ade ahli keluarga / sahabat handai yg mengalami, berikan support. Ia bukan mudah seperti dijangka. Saya dan sahabat Bell’s Palsy sahaja yang tahu apa yg kami rasa. -Puan Faiza


Allahu Akbar. Bukan mudah ya ibu baru lepas bersalin..dan sedang menyusukan bayi yang kecil..nak menahan kesakitan Bell’s Palsy serta mengawal emosi lagi...Tabah sungguh Puan Faiza.

Awalnya beliau memang ada ambil steroid...Namun..pengambilan steroid menyebabkan susunya merudum..jadi beliau memilih rawatan alternatif Vivix untuk penyakit Bell’s Palsy nya...Syukur..beliau kembali sihat selepas 3 bulan mengamalkan suplemen Vivix, OmegaGuard, B-Complex dan Vitamin-E, disertai dengan fisioterapi...Tiada steroid...

Lagi testimoni bekas pesakit Bell'S Palsy yang mengamalkan Vivix…




Jika anda atau ada saudara mara yang mengalami masalah bell's palsy ini..rawat sakit anda dengan cepat dan boleh berusaha dengan Set Bell's Palsy Shaklee. Mudah-mudahan tempoh baikpulih saraf yang terjejas menjadi lebih cepat dan anda boleh jalani kehidupan anda seperti biasa...inshaAllah..kita berikhtiar..Allah jua yang memberikan kesembuhan...

Hubungi saya segera untuk sebarang pertanyaan :




Your Shaklee Independent Distributor
Salmiah Othman
 SMS | Call : 019-8769412
 Shaklee ID : 949800
 Email : salmiah80@gmail.com

Saya selalu berkongsi mengenai kebaikan supplemen Shaklee di Fan Page Mamaanisshop danFacebook saya juga, kalau sudi add la saya :)

No comments:

Post a Comment