Buka Pintu Rezeki Dengan Istighfar

20:11 1 Comments A+ a-

Assalamualaikum..Salam kasih sayang untuk semua...

Sudah beristighfar untuk pagi nie..kalau belum..mari kita sama-sama istighfar memohon keampunan dari Allah s.w.t...


Astaghfirullah hal 'adzim al ladzi laa ilaha illa huwal hayyul qayyum wa atubu ilaih..
(Aku meminta ampun pada Allah yang Maha Agung, tiada tuhan selain Dia yang Maha Hidup lagi Maha Berdiri Sendiri, dan aku bertaubat pada-Mu).

Pernah tak kita terfikir kenapalah rezeki susah sangat nak masuk..Dah usaha macam2 tapi masih lagi tak dapat hasilnya...Ada saja dugaan yang menimpa..cabaran yang menghalang...

Allah s.w.t saja nak uji sejauh mana keimanan kita padaNya..sejauh mana kita ingat Dia...Adakalanya kita leka dengan keseronokan dunia hingga alpa tanggungjawab kita sebagai khalifah Allah...

Salah satu kunci pembuka rezeki adalah dengan beristighfar ..yang membawa maksud memohon ampun...Dengan melazimi istighfar..seseorang itu akan dibukakan pintu rezeki dari sumber yg tidak disangka2..


Ini Allah dah janji..janji Allah janji yang ditepati...

”Barangsiapa yang senantiasa beristighfar, maka Allah SWT akan memberikan kegembiraan dari setiap kesedihannya, dan kelapangan bagi setiap kesempitannya dan memberinya rezki dari arah yang tiada disangka-sangka,”
(HR.Abu Daud, Ibnu Majah dan Ahmad)

Melalui hadis di atas..apa yg kita dpt..

(1) Istighfar membawa kelapangan dari kesusahan

Rasa sedih..susah..gundah gulana..dalam menghadapi masalah..termasuk masalah susah dpt rezeki..banyak2lah beristifghfar..Istighfar membawa kelapangan dari keresahan yang d alami..

(2) Istighfar memudahkan jalan keluar dari segala kesempitan

Jika kita merasa terhimpit dgn kesulitan..sehingga susah nk bfikir dan x dapat jalan keluar...banyak2lah beristighfar...Termasuklah bila kita rasa rezeki susah nk masuk..
InshaAllah..Allah Maha Berkuasa dan Maha Pemberi Jalan Keluar.

(3) Istighfar mengundang rezeki

Dimana pun kita berada..biasakan beristighfar..jadikan ia sebagai magnet rezeki..Kerana Allah menjanjikan akan memberi rezeki dari arah yang x pernah kita duga...Tidak ada yg mustahil bagi Allah...Dia akan memberi siapa saja yang diinginkanNYA...

DAN...kena ingat juga hadis ini...

 Rasulullah s.a.w juga bersabda;

"Sesungguhnya seorang hamba boleh tertahan kerana dosa yang dilakukannya."
(HR Ahmad, Ibnu Hibban dan Ibnu Majah).

👆Hadis ini menunjukkan pada kita bahawa rezeki yang terhalang@tertahan itu berpunca daripada dosa yg telah kita lakukan.

Contohnya kita lalai dlm menunaikan ibadah solat..lalai dlm mengikut perintah Allah dan sebagainya adalah antara faktor yang menyebabkan rezeki kita terhalang...Jadi..untuk mengatasinya marilah kita sama-sama perbanyakkan istighfar...mohon keampunan dari Allah s.w.t...

Istighfar...perkara yg mudah untuk dilakukan...bila2 masa kita boleh buat..drumah..dpjabat..dmasjid..Waktu sedang baring..duduk..dan tgh driving pun boleh..TAPI..sebenarnya..kita sering lalai & lupa..dengan istighfar yg ikhlas..kita lafaz..dosa kita akan diampuni & juga menjemput rezeki yg lain..


Jadi..perbanyakkanlah istighfar mulai dari sekarang...Lakukan istighfar sebanyak2nya setiap hari..bila2 masa..bukan sj lepas kita solat..tp istighfarlah walau d mana pun kita berada...

Semoga Allah membuka seluas2nya pintu rezeki dan melancarkan rezeki kita semua...Aamiin...



Salam Kejayaan Dari ❤❤

♥ SMS | Call : 019-8769412
♥ Shaklee ID : 949800

Saya selalu berkongsi mengenai kebaikan supplemen Shaklee di Fan Page Mamaanisshop dan Facebook saya juga, kalau sudi add la saya ❤❤

1 comments:

Write comments
ZUL YUSOFF
AUTHOR
29 January 2018 at 06:10 delete


Sayyidul Istighfar- The Best way of asking Allah for forgiveness
On the authority of Shaddad ibn Aws, may Allah be pleased with him, the Prophet, Sallallahu Alayhi Wa Aalihi Wa Sallam, said, “The chief of prayers for forgiveness is:


اللَّهُمَّ أَنْتَ رَبِّي لّا إِلَهَ إِلَّا أَنْت،

خَلَقْتَنِي وَأَنَا عَبْدُكَ،

وَأَنَا عَلَى عَهْدِكَ وَوَعْدِكَ مَا اسْتَطَعْت،

أَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّ مَا صَنَعْت،

أَبُوءُ لَكَ بِنِعْمَتِكَ

عَلَيَّ، وَأَبُوءُ بِذَنْبِي فَاغْفِر لِي فَإِنَّهُ لَا يَغْفِرُ

الذُّنُوبَ إِلَّا أَنْتَ


Allahumma anta rabbee la ilaha illa ant, khalaqtanee wa-ana AAabduk, wa-ana AAala AAahdika wawaAAdika mas-tataAAt, aAAoothu bika min sharri ma sanaAAt, aboo-o laka biniAAmatika AAalay, wa-aboo-o bithanbee, faghfir lee fa-innahu la yaghfiruth-thunooba illa ant.



‘O Allaah, You are my Lord, none has the right to be worshipped except You, You created me and I am You servant and I abide to Your covenant and promise as best I can, I take refuge in You from the evil of which I committed. I acknowledge Your favour upon me and I acknowledge my sin, so forgive me, for verily none can forgive sin except You.’


The Prophet, Sallallahu Alayhi Wa Aalihi Wa Sallam, added, “If somebody recites it during the day with firm faith in it and dies on the same day before the evening, he will be from the people of Paradise and if somebody recites it at night with firm faith in it and dies before the morning he will be from the people of Paradise.”

Reply
avatar