Penyakit Batu Karang : Punca Dan Cara Mencegahnya Dengan Set Shaklee - Mama Anis Shop

Saya Pengedar Sah Shaklee Seluruh Malaysia

Ads Here

Sunday, 3 December 2017

Penyakit Batu Karang : Punca Dan Cara Mencegahnya Dengan Set Shaklee

Assalamualaikum..moga sihat-sihat hendakNya..

Hari ini saya nak kongsikan tentang Penyakit Batu Karang dan bagaimana Set Batu Karang Shaklee membantu mereka yang mempunyai masalah batu karang ini..



Sesetengah orang yang mengalami batu karang tidak merasakan apa-apa tanda..ada pula terlalu sakit dan keradangan..Ubat melegakan sakit atau pembedahan diperlukan untuk meredakan sakit...Batu karang juga dipecahkan melalui rawatan ultrasound tanpa melakukan pembedahan..okay..jom kita lihat dulu..apa itu penyakit batu karang??

Apa Itu Penyakit Batu Karang



Batu karang atau rennal stone yang terdapat dalam saluran kencing atau buah pinggang seseorang... Ia terbentuk hasil daripada mendakan mineral dalam air kencing.

Menurut utusan malaysia, dianggarkan 15-20% rakyat Malaysia menghidap penyakit batu karang..

Ramaikan? Dan kebiasannya kaum lelaki yang lebih cenderung terhadap penyakit ini berbanding wanita..Bagaimanapun terdapat juga wanita yang menghidap penyakit ini.

Gejala & Simptom Penyakit Batu Karang

Penyakit batu karang ni takde signal atau petanda. Sedar-sedar je dah rasa sakit sangat-sangat sampai tak mampu nak bergerak.

Walaupun penyakit batu karang ni tak beri amaran pada pengidapnya, namun masih terdapat gejala atau simptom-simptom yang boleh dilihat iaitu:

1) Sakit yang teruk di sebelah dan belakang, bawah tulang rusuk

2) Sakit yang merebak ke bahagian bawah abdomen dan pangkal paha

3) Sakit semasa  membuang air kecil

4) Air kencing berwarna pekat ataupun coklat ataupun berbau busuk

5) Loya dan muntah-muntah

6) Dorongan berterusan untuk membuang air kecil

7) Membuang air kecil lebih kerap daripada biasa

8) Demam dan seram sejuk jika jangkitan hadir

Faktor Menyebabkan batu karang

1) Kurang minum air – Jika kurang minum air, kencing akan menjadi lebih pekat. Jika kencing lebih pekat, mudahlah untuk pembentukan kristal yang akhirnya akan menjadi batu.

2) Sejarah keluarga atau diri-sendiri – Ini tak lain tak bukan masalah pemakanan yang sama dalam keluarga, seperti juga penyakit kencing manis dan penyakit metabolik yang lain. Orang yang pernah terkena penyakit batu karang juga perlu berhati-hati kerana risiko untuk berulang adalah tinggi.

3) Umur – Kes batu karang paling tinggi dikalangan orang berusia 20 hingga 70 tahun.

4) Jantina – Lelaki lebih mudah mengalami penyakit batu karang berbanding wanita.

5) Penyakit lain – Penyakit-penyakit metabolik seperti hyperparathyroidism (kelejar yang terlibat dalam metabolisme kalsium terlebih aktif), hyperthyroidism (kelenjar thyroid terlebih aktif menyebabkan pengeluaran mineral daripada tulang dan pengumpulan kalsium) sistinuria (penyakit metabolik yang diwarisi yang menyebabkan sistin berlebihan dalam tubuh dan menyebabkan batu jenis sistin).

6) Suplemen vitamin D berlebihan dan tidak seimbangkan dengan kalsium dan magnesium.
Malahan penghidap kencing manis dan tekanan darah tinggi turut berisiko untuk mendapat penyakit ini terutama mereka yang menghidap Cushing Syndrome (masalah berkaitan hormon)

7) Kesan sampingan ubat – Ubat-ubat seperti diuretik meningkatkan pengeluaran air kencing, lalu menyebabkan kencing semakin pekat.

8) Pemakanan – Makanan yang tinggi protein purin seperti hati, jantung, limpa, daging merah dan makanan laut yang bercengkerang. Daging merah khususnya mengandungi kandungan fosforus yang tinggi, jadi menyebabkan lebih banyak kalsium dikeluarkan melalui air kencing. Selain itu alkohol dan diet kurang serat turut memberi kesan yang sama.

9) Kurang aktif – Individu yang kurang aktif atau terlantar sakit adalah lebih berisiko kerana tulang membebaskan kalsium ke dalam salur darah dalam individu ini.

Jenis Batu karang



Ada empat jenis yang ditentukan bahan atau puncanya iaitu:

1) Batu kalsium — Jenis paling lazim. Batu kalsium biasanya membabitkan dua bahan, iaitu kalsium dan oksalat.

2) Batu struvite — Berlaku lebih kerap pada wanita berbanding lelaki. Ia biasanya disebabkan jangkitan salur kencing kronik oleh bakteria yang menghasilkan enzim tertentu. Enzim ini meningkatkan kandungan ammonia dalam air kencing sehingga membentuk kristal struvite.

3) Batu asid urik — Batu ini terbentuk daripada asid urik, iaitu hasil sampingan daripada metabolisma protein.

4) Batu sistein — Pembentukan batu karang jenis ini jarang berlaku. Ia biasanya berlaku di kalangan individu yang ada masalah genetik yang menyebabkan buah pinggang menghasilkan berlebihan asid amino tertentu.

Cegah Batu Karang Dengan Set Shaklee



1) Vivix
Vivix adalah suplemen anti radang yang sangat baik untuk mengurangkan keradangan yang disebabkan oleh radikal bebas yang boleh menyebabkan pembentukan batu karang. Vivix juga suplemen anti penuaan yang terbaik di dunia yang terbukti boleh mengurangkan risiko penyakit kronik.

2) B Complex
Supplemen B Complex ini bersifat anti stress dan memberi tenaga. Ia membantu menurunkan bahan oksalat (oxalate) yang membentuk batu karang

3) Vitamin C
Vitamin C untuk meningkatkan keasidan dalam urin kerana batu karang tidak mudah terbentuk dalam urin yang berasid

4) Ostematrix
Pengambilan Ostematrix ini memang perlu untuk mencukupkan jumlah kalsium dalam tubuh agar dapat mencegah tahap oksalat meningkat sekiranya pengambilan kalsium tak mencukupi. Tak perlu bimbang kerana magnesium yang terdapat dalam ostematrix ini bertindak sebagai pemangkin untuk memastikan penyerapan maksimum kalsium oleh tubuh.

5) Alfalfa Complex
Pengambilan alfalfa complex ini sesuai untuk mengurangkan infeksi dan inflamasi yang berlaku akibat batu karang.

6) Performance Drink
Ramai yang mengabaikan pengambilan Performance Drinks Shaklee ini...Kandungan sitrat di dalamnya membantu mencegah batu karang disamping mencukupkan jumlah air yang diperlukan oleh tubuh dalam sehari. Paling penting, ianya bebas gula dan tidak berkarbonat..

Testimoni Batu Karang Puan Suhaila



Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Saya Nor Suhaila Abdul , dikenali sebagai Kak Su.Saya berusia 40 tahun.Saya ingin berkongsi cerita tentang pengalaman saya menggunakan produk Shaklee.

Sebelum ini kulit saya tidak pernah mengalami masalah sehinggalah saya melahirkan anak yang ke 3. Muka saya dipenuhi jerawat dan kulit saya mulai kusam dan kering. Jeragat mulai naik di pipi dan juga di bahagian hidung.

Saya memang pernah mencuba berbagai produk kecantikan dan suplimen tapi semuanya tak pernah kekal. Sehinggalah saya diperkenalkan oleh adik ipar saya iaitu kolagen Shaklee. Saya mencuba sebanyak sekotak. Tapi selepas itu saya stop sebab saya memang tak konsisten makan kolegen tersebut.

Suatu hari saya diserang sakit dibahagian pinggang sebelah kiri sehinggakan saya tidak dapat bangun dan sakit yang amat sangat.Selepas mendapatkan rawatan doctor, disahkan bahawa di bahagian kiri buah pinggang saya terdapat batu karang.
Doktor memberikan saya ubat pecahkan batu karang.Saya makan sampai habis ubat tersebut tetapi rasa sakit dan kencing tidak lawas masih saya alami. Di samping masalah batu karang saya juga mengalami masalah tekanan darah rendah serta sering pening dan juga period yang tidak datang selama setahun lebih.

Selepas bertanyakan kepada adik ipar dan membaca tentang testimony suplimen Shaklee, saya bertekad ingin mencuba VIVIX. Selepas mencuba vivix selama sebulan secara konsisten, perkara pertama yang menggembirakan saya ialah saya sudah datang period dan kali ini period adalah selama 9 hari di mana sejak anak dara period saya hanya 4 hari sahaja.

Setiap bulan period saya datang dengan konsisten selama 9 hari. Tanpa saya sedari, rasa sakit dulu sudah tidak dirasai lagi. Saya tidak lagi mengalami sakit di bahagian buah pinggang kiri, tiada lagi masalah kencing kotor serta tidak lagi mengalami sakit kepala keterlaluan seperti dulu. Malahan jarang sekali berjumpa doctor untuk rawatan.

Saya ni memang tidak konsisten makan vitamin, tapi dengan vivix, boleh dikatakan saya akan minum setiap hari sebelum tidur tanpa terlupa. Kesan lain yang saya rasai pada badan adalah sangat berbeza dari dulu. Saya tidak mudah letih menguruskan 5 anak di rumah dan mengurus anak murid di sekolah. Minum vivix asalnya sebab nak sembuhkan sakit batu karang.Tapi banyak pula yang lain yang dapat kesan tip top.

Dan yang paling memeranjatkan saya ialah gambar ini.Saya sendiri tidak menyedari perubahan pada kulit muka dan wajah sendiri sehinggalah saya menjumpai gambar lama ini. Kesan jeragat dan kulit kusam mulai pudar dan tona kulit semakin sekata. Dan kini saya mula konsisten semula pengambilan kolegen shaklee bagi mendapatkan hasil yang lebih umphhh.

Sehingga ke hari ini bukan saya sahaja yang mengamalkan produk Shaklee malahan seisi rumah saya mulai dari si kecil yang berusia 3 tahun sehinggalah suami saya. Saya bersyukur kerana dipertemukan dengan Shaklee kerana dengan usaha saya mengamalkan Shaklee dan dengan izinNya kesihatan saya semakin baik. 

Alhamdulillah. Sehingga kini saya adalah pengguna tegar VIVIX. I love vivix very much. muahhh ckit

SUHAILA ABDUL

Antara Testimoni lain 





Boleh hubungi saya untuk order




SMS | Call : 019-8769412
Shaklee ID : 949800
FB Page : Mamaanisshop
Email : salmiah80@gmail.com

No comments:

Post a Comment