Sakit Tumit Kaki : Punca Dan Tips Untuk Mengatasinya

16:58 0 Comments A+ a-

Kebiasaannya apabila mengalami masalah sakit tumit dan tapak kaki..pesakit akan berasa seperti renjatan pada tapak kaki..terasa lemah dan sukar untuk menapak terutamanya apabila terpijak simen..Hari ini saya ingin berkongsi dengan anda semua Apakah Punca Dan Tips Untuk Mengatasi Masalah Sakit Tumit Kaki ini ?


Sakit tumit kaki lebih dikenali sebagai Plantar fasciitis..

Pernah dengar tentang Plantar Fascitis? Plantar Fascitis ialah masalah pada tumit kaki..Ligamen yang menyambungkan tulang tumit kepada jari dipanggil Plantar Fascia dan ianya akan menjadi lemah..membengkak dan iritasi..Ini akan menyebabkan kesukaran untuk berdiri mahupun berjalan..


Apakah Simptom Sakit Tumit Kaki?

Antara simptom yang kerap dialami oleh penghidap sakit tumit ialah

1) Sakit masa bangun tidur. Ramai yang beritahu masa bangun pagi lah yang paling sakit sekali
2) Rasa sakit tumit masa nak bergerak setelah duduk atau berdiri terlalu lama
3) Tumit berwarna kemerah-merahan akibat keradangan di bahagian tumit
4) Nampak macam ada kesan kecederaan di bahagian tumit yang sakit

Punca Punca Masalah Sakit Tumit

1) Gaya berjalan yang tidak normal
2) Memakai kasut tumit tinggi (pemilihan kasut tidak sesuai)
3) Mengalami kecederaan pada tulang (tulang retak).
4) Melakukan aktiviti harian yang berat
5) Faktor usia.
6) Mengalami penyakit kencing manis
7) Mengalami keradangan sendi berhampiran Plantar Fascia.
8) Kekurangan nutrisi untuk kesihatan sendi dan tapak kaki.
9) Tekanan saraf pada tapak kaki.

Tip Mencegah Dari Sakit Tumit Kaki

Ada beberapa tip atau langkah yang boleh diambil untuk mencegah dan mengelak dari kecederaan sakit tumit. Diantara langkah yang perlu diambil ialah:

1) Bagi wanita elakkan pakai kasut tumit tinggi
2) Gunakan kasut yang sesuai melakukan sesuatu aktiviti
3) Mengawal gaya hidup yang sihat dengan pemakanan yang sihat
4) Jaga pemakanan untuk kawal berat badan, elak berat badan berlebihan
5) Regangkan otot sebelum lakukan apa-apa aktiviti
6) Apabila bangun tidur elakkan terus berjalan tetapi duduk dahulu dan buat sedikit senaman untuk tapak kaki. Pusing dan gerakkan kaki beberap minit sebelum bangun berdiri.
7) Rendam kaki dalam air suam, rasa lega sangat cara ini

Bagaimana Suplemen Membantu Menangani Sakit Tumit Dan Tapak Kaki?

Apabila usia semakin meningkat..kesihatan semakin merudum dan nutrisi dalam badan juga semakin menyusut menyebabkan masalah sakit tumit dan tapak kaki...Amalkan pemakanan yang sihat dan seimbang bagi mengelak risiko penyakit yang lain..Antara suplemen yang membantu masalah sakit tumit kaki..


1) Vivix

Vivix Shaklee adalah minuman botani yang dihasilkan daripada 4 bahan utama iaitu; Muscadine Grapes, Polygonum Cuspidatom, Purple Carrot dan European Elderberries. Tonik ni  paling hebat untuk lawan punca terjadinya sakit tumit kaki. Sel- sel yang rosak menyebabkan otot di kaki bengkak. InsyaAllah Vivix membantu memperbaiki sel-sel yang rosak di sekitar tumit kaki.


Omega Guard memang terbaik untuk mereka yang sakit tumit kaki. Kesakitan itu bermakna ada radang pada otot kaki.

Omega Guard berfungsi untuk melawan radang/ bengkak di dalam tumit. Bengkak itu menyebabkan saraf terkepit dan sakit.

Ia mengandungi minyak omega 3 yang sangat-sangat tulen berbanding jenama lain di farmasi.


Sejenis pil kalsium yang mengandungi kalsium dan magnesium untuk melegakan kesakitan pada saraf kaki.

Orang tua panggil nak lembutkan urat.


B Complex ialah vitamin anti stress yang melegakan kesakitan pada tumit..Ibarat ubat tahan sakit semualajadi. Selain itu ia melegakan urat supaya kurang sakit.

Testimoni 






Anda yang berminat untuk mencuba VIVIX SHAKLEE
atau Vitamin-Vitamin Shaklee..

Boleh hubungi saya terus untuk order dan sebarang pertanyaan..

Pengedar Shaklee Anda 


SMS | Call : 019-8769412
Shaklee ID : 949800
FB Page : Mamaanisshop

Radang Apendiks Semasa Hamil : Perkongsian Pengalaman Doktor Nadia

18:49 0 Comments A+ a-

Hari ini saya ingin kongsikan pengalaman Doktor Nadia Abdul Kadir tentang pengalaman beliau yang mengalami keradangan pada appendiks semasa hamil.



[RADANG APPENDIKS SEMBUH & BERTENAGA SEMASA BERPANTANG]



Hi, Assalamualaikum.. Saya Dr. Nadia Abdul Kadir, berumur 34 tahun dan memiliki 4 orang cahaya mata. Saya ingin berkongsi kisah saya menghidap radang appendiks semasa hamil.


Semasa mengandungkan Baby A'isya (anak ke 4) saya 7 bulan lepas, saya mengalami 2 episod sakit pada bahagian kanan perut.

Kali pertama dalam 32 minggu dan saya disahkan menghadapi Acute Appendicitis (keradangan pada appendik).

Disebabkan kandungan masih awal dan pembedahan membuang appendiks adalah berisiko kepada baby, saya membuat keputusan untuk hanya mengambil antibiotiks (setelah berbincang dengan suami saya, Dr Shazly yang merupakan seorang pakar bedah).


Pada masa yang sama, saya meneruskan pengambilan SET HAMIL SHAKLEE dan juga NUTRIFERON. Alhamdulillah, sakit beransur hilang selepas 2 hari. Namun, pada kandungan berusia 36 minggu, saya sekali lagi diserang sakit perut yang sama seperti sebelum ini.


Kali ini sangat sakit sampai saya terpaksa dimasukkan ke wad. Sekali lagi saya didiagnos sebagai Recurrent Appendicitis (Keradangan Appendiks yang berulang). Di wad saya diberi intravenous antibiotiks. Sekali lagi saya dan suami di dalam dilema untuk meneruskan pembedahan membuat appendiks atau tidak. Ini kerana, lagi 2 minggu saya dijadualkan untuk elektif cser (saya dah cser 3 kali).


Kami membuat keputusan untuk tunggu dan lihat. Sekiranya sakit berlarutan, saya akan menjalani pembedahan. Alhamdulillah, setelah 2-3 hari, sakit beransur hilang dan doktor pakar membuat keputusan untuk membuang appendiks semasa cser. Pada 38 minggu, setelah pakar O+G mengeluarkan Baby A'isya, suami saya sendiri mengambil alih untuk mengeluarkan appendiks saya pula! Orang kata, sakit selepas cser + appendicectomy (pembedahan membuang appendiks) adalah lagi sakit berbanding cser sahaja. Ini kerana trauma pada tisu itu lagi banyak.


Bimbang akan perkara ini, saya dah standby VIVIX awal-awal. Sebaik sahaja dibenarkan minum oleh jururawat, saya terus amik 1 SUDU BESAR VIVIX. Alhamdulillah dengan izinNya, petang sebelum maghrib saya dah boleh bangun sendiri dan berjalan ke tandas untuk mandi.


Malamnya pula saya boleh menjaga Baby A'isya sendirian (suami tidak dibenarkan menemani saya di wad). Setiap hari saya meneruskan pengambilan SET BERPANTANG SHAKLEE bersama VIVIX dan NUTRIFERON. Dan pada hari ke 5, saya diceramah oleh jururawat di klinik (diorang sayang saya sebenarnya..hihi..) kerana memandu ke klinik untuk cek jaundice. (Suami di dalam dewan bedah dan tidak dapat keluar hantar kami ke klinik).


Apapun, pengalaman berpantang kali ini sangat berbeza berbanding 3 kali cser sebelum ini. SAKIT PADA BAHAGIAN CZER

SANGAT MINIMAL, LUKA SANGAT CEPAT SEMBUH & SAYA SANGAT BERTENAGA. Saya dah alaminya sendiri, anda bila lagi?


Kredit to : supermom shaklee story

Jom kita tengok apa kelebihan VIVIX, NURIFERON dan SET BERPANTANG SHAKLEE yang Dr. Nadia amalkan



Melindungi DNA, memperbaiki DNA, menggalakkan pembentukan mitochondria di dalam sel, melambatkan pembentukan protein AGE yang menyebatkan kerosakan sel. VIVIX menggalakkan kesihatan menyeluruh. Minuman camputan botani Vivix merupakan revolusi penemuan dalam pemakanan polifenol. Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel antipenuaan.



Merupakan produk berpaten dengan campuran ekstrak tumbuhan yang terbukti secara klinikal dapat menguatkan imun. Bila diambil setiap hari dapat meningkatkan pengeluaran interferon semulajadi tubuh badan anda yang merupakan pengaktif kritikal sistem imun..

Nutriferon inilah yang membantu Dr. Nadia melawan sakit appendiksnya semasa hamil dan menguatkan lagi sistem imun Dr. Nadia semasa berpantang selepas menjalani pembedahan.

Set Berpantang Shaklee


1) ESP 

Protein membantu mempercepatkan pembentukan sel dan tisu baru. 


Mempercepatkan penyembuhan luka bedah.


Merangsang collagen untuk mempercepatkan pembentukan tisu baru pada bekas jahitan bedah bagi mengelakkan terjadinya keloid.


Agen anti-keradangan. Meredahkan keradangan pada sel.

5) B Complex 

Mengandungi asid folik bagi mengelak terjadinya kecacatan pada janin dan merupakan anti-stress untuk mencegah terjadinya baby blues semasa berpantang.


Kalsium yang mengandungi magnesium untuk mencegah sembelit agar luka jahitan tidak mendapat terlalu banyak tekanan semasa ibu berpantang membuang air besar.

Anda yang berminat untuk mencuba VIVIX SHAKLEE
atau Vitamin-Vitamin Shaklee..

Boleh hubungi saya terus untuk order dan sebarang pertanyaan..

Pengedar Shaklee Anda 


SMS | Call : 019-8769412
Shaklee ID : 949800
FB Page : Mamaanisshop

Kenali Simptom-Simptom Hati Berlemak Dan Cara Menanganinya

18:35 0 Comments A+ a-

Hati merupakan organ kedua terbesar dalam tubuh manusia yang mempunyai 500 fungsi termasuk menukar makanan kepada tenaga..menapis dan memproses darah yang mengalir dalam tubuh kita..menyahtoksik bahan berbahaya..mengawal atur hormon..tempat menyimpan sesetengah vitamin & mineral dan memproses nutrien..



Organ hati merupakan satu-satunya organ yang boleh membaiki dan membina dirinya semula dengan cepat Masalah hati berlemak jika tiada tindakan untuk menanganinya akan mengganggu sifat organ hati yang sangat menakjubkan ini..hari ini saya ingin berkongsi dengan anda semua apakah simptom-simptom hati berlemak dan cara menanganinya..

Hati berupaya menentang mikroorganisma yang menjadi punca penyakit.. menyingkirkan bakteria dari dalam darah melalui hempedu yang berperanan utama dalam proses detoksifikasi dan metabolisme dan juga menapis dadah..alkohol dan segala toksin dari alam sekitar yang masuk kedalam tubuh kita.

Hati yang bermasalah akan menganggu kesemua fungsi-fungsi enzim sekaligus menyebabkan masalah kesihatan yang kronik..oleh sebab itu perlu untuk kita mengetahui apakah simptom masalah hati berlemak ini..

Menurut kajian..ramai orang tidak sedar mereka sedang mengalami masalah hati berlemak atau lebih dikenali sebagai fatty liver..



Punca masalah hati berlemak dikesan berpunca dari 

1) Penyakit kencingmanis..
2) Kolesterol tinggi..
3) Obesiti dan 
4) Pengambilan alkohol.

Di Malaysia..1 dari 20 penduduk mengalami penyakit berkaitan dengan hati. Tabiat suka makan lewat malam, makan makanan berminyak, tidak bersenam dan merokok adalah antara penyebab. Selain dari faktor gaya hidup, perubahan pada enzim hati yang tidak normal menyebabkan metabolisme tidak seimbang.

Mengenali Simptom-Simptom Hati Berlemak Pada Peringkat Awal

1) Lesu
2) Sering keletihan
3) Hilang berat badan

Simptom-Simptom Pada Peringkat Lebih Kronik Penyakit Hati Berlemak

1) Jaundice (demam kuning)
2) Bengkak perut (busung)
3) Kekeliruan
4) Muntah darah
5) Saluran darah dalam esofagus membengkak

Gejala hati berlemak jika tidak ditangani lebih awal akan menyebabkan hati membengkak dan menular menjadi fibrosis seterusnya sirosis dimana fungsi hati akan terjejas dan susah untuk dirawat dan pulih seperti sediakala.




Masalah hati berlemak juga jika tidak diatasi pada peringkat awal boleh mengakibatkan penyakit hati yang lebih teruk seperti barah hati. Pada peringkat ini organ hati tidak lagi dapat membaiki dan membina sendiri dan rosak...Salah satu cara untuk merawatnya ialah melalui pemindahan hati.


Menangani Penyakit Hati Berlemak

Cara yang paling berkesan untuk menangani hati berlemak (fatty liver) ialah dengan mengawal gaya hidup kita dan membekalkan nutrien yang secukupnya kepada organ hati.


Liver Aid Program Shaklee menawarkan penjagaan organ hati dengan gabungan eksklusif DTX Complex..Vivix dan Nutriferon hanya dari Shaklee.




1) DTX Complex



Dengan formula yang dipaten mengandungi ekstrak biji benih pokok susu tisel(milk thistle seed), dandelionarticokkunyitling zhi dan schizandra berfungsi:

1) Menyokong penjanaan semula sel-sel hati
2) Melindungi hati
3) Menangani masalah seperti hepatitis dan sirosis
4) Mengekalkan aliran hempedu
5) Membantu meningkatkan fungsi hati
6) Merangsang sistesis protin, tingkatkan jumlah enzim dalam hati untuk detoksifikasi dan perlahankan pembentukan toksin

2) Nutriferon 


Mengandungi ekstrak biji labubiji plantago asiaticahoneysuckle jepun dan bunga safflower berfungsi:

1) Meningkatkan interferon semulajadi badan dan menguatkan tindakbalas imun badan.
2) Menentang radikal bebas dan faktor penyebab kanser.
3) Menghasilkan dan memperkuatkan keupayaan makrofaj bagi menentang pencerobohan dan memusnahkan virus dan kuman

3) Vivix Shaklee.


Dikenali sebagai tonik ajaib dan menjadi produk paling laris dan terbaik dalam Shaklee. Vivix merupakan minuman botani yang terdiri dari 4 bahan antik yang tinggi kandungan polifenol dan resveratrol. Kebaikan Vivix adalah 10 kali lebih baik dari resveratrol sendiri.

Vivix Shaklee merupakan rumusan khas yang berfungsi melindungi dan memulihkan sehingga ke peringkat sel. Seperti yang kita sedia maklum,masalah fatty liver ini menyebabkan sel-sel hati rosak dan tidak mampu untuk memulihkan kembali kesihatan hati.

Pengambilan Vivix secara berterusan membantu untuk membaiki semula sel-sel hati yang rosak sekaligus menghasilkan sel-sel hati yang baru dan sihat.

Gabungan Vivix..Nutriferon dan DTX Complex akan membantu membaik pulih kesihatan hati..dalam masa yang sama menjadikan tubuh lebih sihat.

Testimoni 




Mencegah lebih baik dari merawat..Kos mencegah juga jauh lebih rendah dari kos merawat. Ayuh! Atasi masalah hati berlemak dan tingkatkan kesihatan hati anda sekarang.
 
Jika anda berminat untuk mendapatkan SET KESIHATAN HATI SHAKLEE..
Boleh hubungi saya terus untuk order dan sebarang pertanyaan..

Pengedar Shaklee Anda 


SMS | Call : 019-8769412
Shaklee ID : 949800
FB Page : Mamaanisshop